Около 200 000 души се очакват от сряда за завръщането на митичния английски фестивал Гластънбъри, след като предишните му две издания бяха отменени заради коронавирусната пандемия... ако успеят да стигнат дотам въпреки историческата транспортна стачка.

Водещ изпълнител в петък е 20-годишната поп звезда Били Айлиш, а на следващия ден - бившият бийтъл Пол Маккартни, който ще изнесе концерт само седмица, след като отпразнува 80-ия си рожден ден.

"Макка" ще влезе в историята като най-възрастният хедлайнер на фестивала, а Били Айлиш - като най-младата самостоятелна изпълнителка с изява на събитието.

В неделя калифорнийският рапър Кендрик Ламар ще закрие фестивала, излизайки на главната сцена - Пирамидата, след новозеландската певица Лорд, диско дивата Даяна Рос и джаз легендата Хърби Хенкок.

За да стигнат обаче до мястото на фестивала - огромен участък във ферма в Съмърсет, Югозападна Англия, посетителите ще трябва да заобиколят историческата транспортна стачка, която ще засегне железопътната мрежа. Повече от половината от влаковете, обслужващи фестивала, са отменени.

Пол Маккартни

Снимка: АР/БТА

След като пристигнат и разпънат палатките си, посетителите ще имат възможността да видят десетки групи и артисти от всички жанрове - от добре познатите Ноел Галахър и "Supergrass" до изгряващи изпълнители като 21-годишните британски певици Арло Паркс и Гриф.

Докато руската инвазия в Украйна продължава, няколко украински изпълнители, сред които фолк квартетът "Даха Браха" и победителката от "Евровизия 2016" Джамала, ще излязат на сцената на Гластънбъри с послание за мир, a към тях ще се присъединят и "Оркестър Калуш", които тази година спечелиха първото място на музикалния конкурс, грабвайки стъклената статуетка във формата на микрофон.

Неправителствените организации "Оксфам" (Oxfam), "Greenpeace" и "WaterAid" - партньори на фестивала, ще насочат вниманието на публиката към климатичната криза. От своя страна организаторите окуражават участниците да използват бутилки за вода за многократна употреба, както и да не оставят нищо след себе си.

За фестивала около 350 хектара поля са трансформирани в сцени под открито небе. Те събират около 200 000 души, които оставят "планини" от отпадъци.

През 2014 г. фестивалът беше осъден да плати глоба, след като 90 000 литра отпадъчни води, генерирани от посетителите му, замърсиха близката река.

"Оркестър Калуш"

Снимка: АР/БТА

Редовните гости на Гластънбъри са помолени да не вземат със себе си платнени навеси, които впоследствие често изоставят. Тази година посетителите на проявата, която неведнъж се е превръщала в кална баня заради обилни дъждове, могат да оставят гумените си ботуши у дома, тъй като прогнозата е за слънчево време през по-голямата част от седмицата.

Тази година фестивалът предоставя възможност да се отпразнува неговата 50-годишнина - с две години закъснение, след като предишните му две издания бяха отменени заради коронавирусната пандемия.

През 2021 г. проявата беше заменена от голям концерт без публика, излъчван на живо в интернет, с участието на британските рокаджии "Wolf Alice", поп-рок триото "HAIM" и фестивалните ветерани "Coldplay".