Когато през 60-те години на миналия век семейството на Джокич щедро посреща Робърт де Ниро в дома си, разположен близо до Ниш, известният холивудски актьор се влюбва в Сърбия завинаги. Приятното село Чокот, домашната погача, сиренето, но и топлото гостоприемство, спечелва Робърт, който в свое интервю казва, че "се почувствал като сърбин".

През лятото на 1967 г., някъде между Ниш и Скопие, един небръснат, един студент се придвижва на автостоп. Пътят му пресича фермерът Рaдован, който се прибира вкъщи след дълъг работен ден на пазара. Колата, пълна с червени домати, спира пред младия мъж, който се опитва да обясни на френски език, че има нужда от помощ.

Въпреки че езикът не му е познат, фермерът все пак успява да разбере, че непознатият има нужда от превоз. Той отваря вратата на пикапа си и двамата се отправят към дома му в село Чокот. По пътя се натъкват на друг жител на селото, който помага в комуникацията между двамата, обяснявайки на Рaдован, че младежът се нуждае от място, на което да преспи. Тогава фермерът решава да го заведе вкъщи.

И всичко това не би било толкова необичайно, ако студентът в историята не беше Робърт де Ниро. По времето никой не знае кой е той, защото Робърт все още не е известен. Дори Радован Джокич не се интересува от това какъв е стопаджията, а единствено гледа да му помогне.

Бъдещият актьор е настанен в дома според сръбските обичаи. Любезното семейство му предоставя стая, въпреки желанието му да спи в хамбара, за да не ги притеснява допълнително. В къщата той прекарва 3 дни, отплащайки се за добротата с помощ в ежедневната работа.

Тръгвайки оттам, семейство Джокич пълнят чантата му със сирене и домашен хляб. Носителят на наградата "Оскар" никога не забравя това преживяване и в продължение на години не само си спомня за него, но и го споделя в свои интервюта.

Година след първото си посещение той се връща обратно в селото и веднага търси семейство Джокич. Повторната среща носи радост на всички.

Приятелите, свързани от съдбата по необичаен начин, прекарват по-голямата част от времето в доматената градина. Актьорът помага на домакините в беритбата, а според разказите на жителите на Кокот, той обожавал комбинацията на домати с домашен хляб и сирене . След 3 дни Робърт Де Ниро заминава за Гърция, но е ограбен на пътя от стопаджия, близо до селото.

Тогава той отново чука на вратата на семейството и обяснява какво му се е случило. Без да мисли много Радован му услужва с необходимите пари, за да стигне до желаната от него дестинация. И въпреки настояването на Робърт да му даде своя фотоапарат в замяна, фермерът отказва с думите, че ще му плати, когато има възможност.

Няколко години по-късно семейство Джокич вижда техния гост на големия екран.

Въпреки че никога повече не се е връщал в малкото село до Ниш, Робърт де Ниро говори за Сърбия, сръбските обичаи, гостоприемството и храната със силен плам. Посещава Белград като гост на филмовия фестивал - FEST през 70-те и неведнъж казва, че се чувства като сърбин.

Холивудската звезда е голям почитател на тенисиста Новак Джокович и дори кръщава дъщеря си Дрена на най-големият приток на Сава и гранична река между Босна и Херцеговина и Сърбия, като променя само 1 буква в името.

Embed from Getty Images