Френският режисьор, сценарист и продуцент Люк Бесон навърши 60 години.

Създателят на култови екшъни и научнофантастични филми като "Петият елемент" (1997 г.) от малък има страст към водата и това личи в цялото му творчество. В детството си мечтае да бъде водолаз и да прави подводни снимки. На 17 години обаче получава травма и се налага да прекрати гмурканията. Случаят е отразен във филма "Безкрайна синева" от 1988 г.

И други негови филми са вдъхновени от собствения му живот: "Леон" от 1994 г. напомня как започва да се среща с втората си съпруга, когато тя е едва на 15 години, а той на 31.

Бесон прави режисьорския си дебют през 1983 г. с "Последната битка", а следващата му драма "Метро" от 1985 г. е снимана главно в парижкото метро. Интересува се и от историята - "Жана д'Арк" (1999 г.).

Телевизионният римейк на "Никита" почти надминава по успех оригинала от 1990 г.

Като сценарист Бесон се проявява в десетки филми, режисирани от него или от други, като поредицата "Такси". Продуцира многобройни филми, сред които "Курск" за катастрофата на руската подводница, както и "Нито залък" ("Nil by Mouth") от 1997 г., който печели британската награда БАФТА за най-добър филм.

С "Петият елемент" от 1997 г. Бесон печели награда "Сезар" за най-добър режисьор.

Въпреки че снима във Франция, много от филмите му са на английски език. По-новите му филми са "Люси" от 2014 г. и "Валериан и градът на хилядата планети" от 2017 г. Понастоящем Бесон работи върху трилъра "Ана".

Продуцирал е 93 филма, режисирал е 31, сценарист е на 65, уточни IMDB, цитиран от БТА.