Миналата седмица стана ясно, че авторът на песни Стив Ронсън възнамерява да повдигне съдебно дело срещу Лейди Гага на основанието, че песента ѝ "Shallow" е "изградена" върху сингъла му "Almost" от 2012 г.

Вижте снимки >>

Сега Ронсън за първи път проговори пред Entertainment Tonight, казвайки, че всъщност не той е установил приликата между двете парчета.

"Много хора идваха при мен с твърдението, че "Shallow" звучи като моята песен. Не съм търсил умишлено прилика, дори не съм гледал филма, но чух, че бил доста добър. Възхищавам се на Лейди Гага, затова искам да стигна до дъното на това... Тя не е единственият автор на саундтрака, има и други, включително Марк Ронсън. Осигурил съм и музиколог, който също е съгласен, че песните звучат подобно. Просто правя това, което всеки друг би сторил, при разследване на възможно нарушение", казва той.

В петък нюйоркският адвокат Орин Снайдър, който Гага нае, каза:

"Г-н Ронсън и неговият адвокат се опитват да изкарат лесни пари на гърба на успешен артист. Това е не само грешно, но и срамно. Ако този случай продължи, Лейди Гага ще се бори докрай и със сигурност ще спечели".

Днес Снайдер опровергава твърденията на музиколога на Ронсън, добавяйки:

"Предоставихме на г-н Шириан (адвокат на Стив Ронсън) дълго писмо с констатациите на множество водещи в работата си музиколози, всеки от които не намери правдоподобно сходство между двете песни. Дори собственият им музиколог призна, че въпросните три ноти присъстват в много други песни, предхождащи песента на неговия клиент", заяви юристът.

"Shallow" спечели "Оскар", "Златен глобус", наградата "Избор на критиците", 2 "Грами"-та, отличие BAFTA и редица други, с което стана най-награждаваната песен в историята на музиката.

Въпреки заканите си, Стив Ронсън все още не е завел официално дело срещу певицата.