По червения килим пред Фестивалния дворец в Кан от 16 до 27 май преминаха много певци и музиканти. Уикенд, Джени от "Блекпинк" и Трой Сиван присъстваха на премиерата на сериала "Идол", в който участват.

Снимка: Getty Images

Друга певица от "Блекпинк" - Розе, присъства на премиерата на филма "Чудовище" на Хирокадзу Корееда.

Снимка: Getty Images

Дуа Липа придружи приятеля си Ромен Гаврас на представянето на филма "Омар Ягодата" и се похвали със снимка в Инстаграм. Певци и музиканти участваха и в благотворителната вечер на АМФАР на 25 май в Антиб, чиято водеща беше Куин Латифа. Сред тях бяха Холзи, Кристина Агилера, Рики Мартин, Чарли Екс Си Екс, съобщиха световните агенции.

Снимка: Getty Images

Джим Джармуш се завърна на кинофестивала в Кан, но не като режисьор, а като композитор и музикант, съобщи "Пийпълуърлд". С групата си "Скърл" (Sqürl) той възпроизведе музиката към филма "Завръщане към разума" на Ман Рей от 1923 г. , представен в програмата "Класики". В "Скърл" участват също композиторът Картър Лоугън и продуцентът Шейн Стоунбек.

Снимка: Getty Images

Джармуш и Лоугън започват да работят заедно, за да напишат музиката за филма му "Границите на контрола". Сътрудничеството им продължава с издаването на албуми и филмова музика под името "Скърл". Тяхната музика често е експериментална, хипнотична, евокативна.

На премиерите присъстваха и композитори на филмовата музика, някои от тях неразпознаваеми за широката публика.

Канадският композитор Хауърд Шор, който е лауреат на три награди "Оскар", беше почетен гост на Урок по музика, организиран от френското Дружество на авторите, композитори и издатели на музика по време на фестивала в Кан. Преди неговия майсторски клас генералната директорка на професионалната организация зададе от сцената във Фестивалния дворец въпроса докога в Кан няма да има награда за композиторите, предаде АФП.

"Какво би било киното без музика?", попита Сесил Рап-Вебер. "Ако отидете на кино и няма звук, емоциите няма да са същите."

Този въпрос се повтаря почти всяка година в Кан - защо музиката, която е основен елемент в киното, не се възнаграждава на най-големия филмов фестивал в света, както на наградите "Оскар". Всепризнато е, че музиката създава настроение, която подсилва преживяването. Композиторът има авторски права за филмовата музика. Във Франция композиторът се признава за автор на филма, редом с режисьора и сценариста.