След концерта на "Рамщайн" в сряда, който беше първата от изявите на групата на големия виенски стадион "Ернст Хапел" в две поредни вечери, напрежението между феновете на групата и протестиращите срещу насилието над жените и по-специално срещу музиканта Тил Линдеман ескалира и се стигна до неприятни инциденти. 

Екипът на обществената телевизия ОРФ е бил нападнат с обвинения, че е съобщавала за повдигнатите обвинения срещу Тил Линдеман. Заради това телевизионните оператори и музикалният репортер Дитмар Пейчел станали жертва на вербални и физически посегателства. 

На видеоматериал, показан по телевизията, се вижда как репортерът е охулван с антисемитски ругатни и е нападнат физически. Над колежката му - операторка от екипа, също е оказано физическо насилие и е направен опит да счупят камерата ѝ. Нападателите са арестувани и срещу тях са повдигнати обвинения.

Още преди концерта силите на реда са арестували човек с националсоциалистически символи, както и няколко души за антиобществени прояви. 

Вчера нападението над екипа на ОРФ беше осъдено от журналисти, общественици и политици. 

Журналистическият съюз "Конкордия" осъди остро случилото се. Ръководителката на парламентарната група на Зелените Зигрид Маурер изрази възмущението си, заявявайки, че в Австрия няма място за антисемитизъм и прояви на насилие срещу журналисти. Министърката по въпросите на конституцията Каролине Едщадлер също "осъди най-остро" случилото се. 

Говорителката на НЕОС Хенрике Брандщьотер подчерта, че срещу посегателството над свободата на пресата трябва да се действа решително и че сигурността, както и несмущаваната работа на хората от средствата за информация имат основен приоритет. 

В декларация по случая на виенската организация на Австрийската социалдемократическа партия се казва: "Антисемитските обиди и телесните атаки срещу екипа на ОРФ са абсолютно неприемливи и са в явно противоречие с ценностите на солидарността, които нашата пъстра и отворена Виена защитава".