След изолирани протести преди концерта, берлинската група "Рамщайн" беше екзалтирано приветствана снощи от десетки хиляди фенове на първия от трите им концерта на Олимпийския стадион в германската столица, предаде ДПА.

"Отново сме у дома! Благодаря ти, Берлин!" каза вокалистът Тил Линдеман в края на вечерната двучасова пиротехническа феерия с високи децибели, която постави началото на лятното европейско турне на групата.

Преди концерта имаше протести заради неотдавнашните обвинения в сексуално насилие, отправени срещу Линдеман.

Около 300 души дойдоха на стадиона, построен за Олимпийските игри през 1936 г., за да поискат концертите да бъдат отменени, по данни на полицията. Те настояваха, че "Вашият глас има значение", "Не се полага сцена за злоупотреба с власт" и "Бъдещето е феминистко".

До снощи повече от 76 000 души се бяха подписали в онлайн петиция, призоваваща за забрана на групата да свири в Берлин.

Повече от 60 000 души се очакват на всеки от концертите на групата в събота, неделя и вторник, изпълнени с характерния метъл звук на "Рамщайн" и фойерверки.

Няколко жени отправиха обвинения, включително и анонимно, срещу Линдеман, тъй като били въвлечени в плашещи ситуации с негово участие. Твърденията включват и сексуални действия на партита след шоуто.

Линдеман отхвърля обвиненията. В социалните мрежи различни жени отправиха сериозни обвинения срещу нашия клиент, се казва в изявление на неговия адвокат от миналия месец. Например многократно се твърдеше, че жените на концертите на "Рамщайн" са били дрогирани с помощта на капки, водещи до загуба на съзнание, или алкохол, за да се даде възможност на нашия клиент да извършва сексуални действия с тях. Тези твърдения са без изключение неверни.

Прокуратурата в Берлин е образувала предварително производство срещу Линдеман. Ако има съмнение за криминално престъпление, тя е длъжна да го разследва. Съобщенията в медиите също могат да станат причина за разследване.

Вокалистът Линдеман, китаристите Рихард Круспе и Паул Ландерс, басистът Оливер Ридел, кийбордистът Кристиан "Флейк" Лоренц и барабанистът Кристоф Шнайдер живеят в Берлин.

Шестимата музиканти се събраха през 1994 г. и оттогава, благодарение на своя твърд звук, се превърнаха в една от най-успешните в международен план немски хардрок групи.

След Берлин "Рамщайн" има концерти във Франция, Австрия, Полша и Белгия.