Данъчен съд в САЩ присъди сериозна победа на наследниците на Майкъл Джексън в дългогодишната им съдебна битка, като разпореди, че данъчната служба е надценила към момента на смъртта на поп изпълнителя състоянието му и затова наследниците е трябвало да платят изключително висок данък.

Данъчната служба е оценила три от оспорваните елемента от състояние на Майкъл Джексън на 482 милиона долара след смъртта му през 2009 г. Съдия Марк Холмс обаче определи стойността им на 111 милиона долара, което е близо до оценката, направена от наследниците.

Изпълнителите на наследството обявиха съдебното решение като огромна победа за децата на звездата.

Един от оспорените елементи, признат от съдията, е стойността на имиджа на Краля на поп музиката. Данъчната служба я оценява на 161 милиона долара, а съдия Холмс я оцени на едва 4,15 милиона долара. Той отбеляза, че макар Джексън да бе оправдан по всички обвинения по време на процеса през 2005 г. за малтретиране на деца, обвиненията продължили да го преследват. Освен това, въпреки че разпродавал билетите за концертите от световното си турне непосредствено преди смъртта си, артистът не можел да намери спонсор и партньор за мърчандайз, предава БТА. Според съдебното решение Кралят на попа не е спечелил и пени от имиджа си от 2006 до 2008 година.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Данъчното задължение за наследниците на Джексън стигна до 700 милиона долара след ревизия през 2013 г. Около 200 милиона от тях са лихви за просрочени задължения. Наследници на Джексън са майка му и трите му деца.

Въз основа на решението на съдия Холмс данъчните задължения ще бъдат преизчислени и няма да има наказателни лихви за просрочие.

Предмет на спора бяха също делът от 50 на сто на певеца в "Sony/ATV Music Publishing", каталог, който включва и 175 песни на "The Beatles", както и интересът му към каталог, включващ писани от него песни. Данъчните оценяват всичко това на около 320 милиона долара, докато съдията намали оценката до едва 107 милиона долара към момента на смъртта на изпълнителя.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos