Крис Хемсуърт обяви, че си взема почивка, след като е научил, че има повишен риск да развие на болестта на Алцхаймер, съобщи телевизия ВВС.

Звездата от филма "Тор" съобщи това, след като се е подложи на тестове като част от документална поредица "Limitless" на Disney +, по която работи в момента.

Той каза пред списание "Vanity Fair", че изследванията потвърждават неговия "най-голям страх" и добавя, че сега ще се опита да предприеме "превантивни стъпки".

Актьорът научил, че има две копия на гена ApoE4 - едно от майка си и едно от баща си, което прави между осем и десет пъти по-вероятно да развие болестта в сравнение с хората, които ги нямат.

Вижте снимки на Крис и семейството му >>

Между два и три процента от населението е с две копия на този ген.

"Не е като да си подавам оставката", казва Хемсуърт, но добавя, че новината "наистина провокира нещо в мен да искам да си взема почивка".

Снимка: Getty Images

"Ако погледнете към превенцията на болестта на Алцхаймер, ползата от предпазните стъпки е, че те засягат останалата част от живота ви", обяснява той. "Всичко е въпрос на управление на съня, стреса, храненето, движението... Това са едни и същи инструменти, които трябва да се прилагат последователно".

Заради поредицата "Limitless" холивудската знаменитост изследва тялото си и начините да живее по-дълго и по-здравословно.

Хемсуърт обясни, че не е диагностициран с болестта на Алцхаймер, но е бил предупреден за повишения риск.

"Това не е предетерминиран ген, но е силна индикация", каза той. "Мисля, че преди десет години се смяташе за повече от определящ".

Австралиецът разказа също, че първоначалният план на сериала е бил да получава всички резултати от генетични тестове на живо пред камерата. Създателят на епизодите Дарън Аронофски обаче му съобщил резултатите в разговор на четири очи.

Снимка: Getty Images

Звездата на "Marvel" получил възможност да премахне всякакви препратки към болестта на Алцхаймер от шоуто, но решил да включи своя генетичен риск, за да подобри осведомеността и разбирането за нея.

Пред "Vanity Fair" казва, че дядо му е бил диагностициран с болестта на Алцхаймер.

Крис Хемсуърт скоро ще се появи на голям екран във "Фуриоза" - продължението на филма "Лудия Макс" на режисьора Джордж Милър, предава БТА. Снимките приключиха по-рано този месец.

39-годишният артист каза, че ще си вземе почивка от актьорството, след като приключи рекламното турне за "Limitless", както и останалите му ангажименти по този договор.

Той ще се прибере в Австралия, за да бъде повече време с партньорката си - актрисата Елза Патаки, и трите им деца.

Крис със съпругата си Елза

Снимка: Getty Images