Джон Батист - музикант от афроамерикански произход, който се изявява в различни жанрове, бендлидер и скорошен носител на "Оскар", изненадващо получи най-много номинации за водещите музикални наградите "Грами", съобщават световните агенции.

Тридесет и пет годишният изпълнител ще се съревновава за 11 отличия в няколко жанра, сред които джаз, R&B, американска коренна музика. Сред номинациите му са във водещите категории за албум на годината за "We Are'' и за запис на годината за "Freedom".

Певецът Джъстин Бийбър, рапърката Доджа Кет и певицата H.E.R. (Габриела Уилсън) следват с по осем номинации за престижните отличия, които се присъждат от американската Национална звукозаписна академия. С по седем номинации са тийн сензациите Били Айлиш и Оливия Родриго.

Сред претендентите за призовете е и 95-годишният ветеран Тони Бенет.

Тази година номинираните в категориите за албум, песен и запис на годината и за най-добър нов изпълнител за първи път бяха увеличени от осем на десет.

Джон Батист

Снимка: Getty Images

Рапърът и продуцент Джей-Зи, който ще се съревновава за три статуетки, стана изпълнителят с най-много номинации за наградите "Грами" - 83, предава БТА. С двете си номинации бившият бийтъл Пол Маккартни заема второто място с общо 82.

Водещите музикални отличия ще бъдат раздадени за 64-ти път на церемония в Лос Анджелис на 31 януари.

Джърстин Бийбър получи 8 номинации за отличията

Снимка: Getty Images