На 20 ноември 1997 г. кралица Елизабет Втора и принц Филип отбелязаха 50-тата годишнина от сватбата си. Тогава в речта си монархът на Великобритания каза:

"Той (принц Филип) не приема лесно комплименти, но казано просто той е моята опора и сила през всичките тези години."

Елизабет и Филип са женени цели 73 години до смъртта на принца на 9 април тази година, когато той си отиде от този свят на 99 години. Но през целия им съвместен живот принц Филип е бил опора на Елизабет и семейството им, макар че имаше репутацията на доста рязък, директен и автор на странни шеги в публичния си живот.

Вижте снимки на принц Филип >>

Феновете на сериала "Короната" познават един принц Филип, който не се притеснява да говори за онова, което не му харесва, независимо дали това е, че трябва да се поклони на съпругата си на коронацията ѝ, или че децата му няма да приемат неговата фамилия. Сериалът представя и фокус върху миналото на Филип, включително и върху периода от живота му преди да стане съпруг на Елизабет.

От изданието Town&Country разговарят с Каролин Харис, която преподава история в Университета на Торонто и изучава кралските особи вече повече от десет години. Ето всичко, което трябва да знаете за принц Филип:

Снимка: Getty Images

Трудно детство

Роден е на 10 юни 1921 г. в семейството на принц Андрей Гръцки и Датски и принцеса Алис от Батенберг. За разлика от стабилното семейство на Елизабет Втора, принц Филип се сблъсква с доста трудности като дете.

Embed from Getty Images

Филип през юли 1922 г.

Още като много малък Филип се налага да напусне Гърция с родителите си и четирите си сестри, казва Каролин Харис. Когато той е на 9 години, майка му е приета в психиатрична клиника, а баща му избягва с любовницата си.

Embed from Getty Images

Филип през 1935 г.

Единственият син на семейството - Филип е изпратен в общежитие в Англия, а през ваканциите е подслоняван от роднина на семейството.

Embed from Getty Images

принц Филип през 1947 г.

Кралица Елизабет Втора е негова трета братовчедка

Принц Филип, който е с 5 години по-голям от Елизабет, я среща през 1939 г. Тогава бъдещата кралица на Великобритания е на 13 години. Той я развежда на обиколка из Royal Naval College в Дартмут и тя е много очарована от него още от самото начало на запознанството им.

Embed from Getty Images

принц Филип и Елизабет през 1947 г.

Двамата започват да си пишат писма редовно и седем години по-късно Филип официално иска ръката на Елизабет от баща ѝ крал Джордж VI. Женят се, когато Елизабет е на 21 години, след като една година търпеливо чакат, както е препоръчал кралят.

сватбата на кралица Елизабет и принц Филип

Снимка: АР/БТА

На Филип му струва време и усилия да определи своята роля

Както е отразено и в "Короната", бившият член на военноморския флот, доста се лута, докато намери как да запълни времето си по най-добрия възможен начин след началото на управлението на кралица Елизабет Втора през 1952 г. Филип няма много модели за подражание по онова време, все пак няма и много кралици по света, от чиито съпрузи да се учи. Той поема патронажа на над 800 благотворителни инициативи, поема главна роля в управлението на имотите на кралицата и взема важни решения за семейството, като това къде и как да получат своето образование четирите деца на семейството - принц Чарлз, принц Андрю, принц Едуард и принцеса Ан.

принц Филип и кралица Елизабет Втора с две от децата имприн

Снимка: АР/БТА

Няколко години преди смъртта на принц Филип от Бъкингамския дворец съобщават, че той се оттегля от публичните си задължения. И макар че продължава да е патрон на около 780 организации, той вече не е активен член в тях.

Винаги е подкрепял и се е интересуват от иновациите

Принц Филип е бил един от хората, които много са държали коронацията на Елизабет Втора да бъде предавана по телевизията през 1953 г. Той се е интересувал винаги от новите технологии и от модернизиране на монархията. Всъщност излъчването на коронацията по телевизията е истинско чудо за ТВ индустрията. Много хора на практика тогава си купуват телевизори, за да могат да гледат събитието.

Снимка: Getty Images

Филип живо се интересувал и от автомобили-хибриди, той е шофирал и един от първите електрически коли през 60-те години на миналия век.

Имал е навика да прибързва в изказвания си

Докато от кралица Елизабет Втора се очаква винаги да мери думите си и да бъде много внимателна в изявленията си, принц Филип става известен със своите лафове и гафове при редица свои публични изяви.

Както отбелязва Харис, херцогът на Единбург честно и открито е заявявал, че "целта на монархията е да служи на хората, а не обратното". Шегите му също са добре известни, макар и понякога обидни. В "Короната" е застъпен моментът, в който Филип казва на африкански крал, че харесва шапката му (която всъщност е корона).

Снимка: Getty Images

На младини все пак принцът е по-смел и противоречив в изявленията си, докато след 90-тата си година става по-обран. Но на срещата си с активистката Малала Юсафзаи през 2013 г., на която обсъждат значението на образованието, Филип се пошегувал, че във Великобритания "хората искат децата да ходят на училище, за да ги изкарат от къщи".

Името му е въвлечено в един огромен скандал

След като бившата съпруга на принц Чарлз - принцеса Даяна, умира в катастрофа в Париж през 1997 г., египетският магнат Мохамед Файед - баща на Доди ал-Файед, с когото Даяна има връзка по това време и също умира в тази катастрофа, твърди, че именно принц Филип е "наредил" смъртта на Даяна.

Embed from Getty Images

принц Филип и принцеса Даяна през 1986 г.

Но дори и след обстойното разследване на случая със смъртта на принцесата, тези обвинения никога не биват доказани, казва Харис.

Любовта му към Елизабет е истинска

Макар че принц Филип многократно е бил замесван в любовни афери и изневери, никоя от жените, с които са свързвали името му не е признала да е имала връзка с него. Да, той определено е флиртувал и е забавлявал дамите. Самата Елизабет признава, че на светски събития го слагала да седне до най-красивата жена, защото така бил в добро настроение. Но до 70-тата годишнина след сватбата им, а и след това, двойката пиеше следобедния си чай винаги заедно.

Снимка: Getty Images

Както казва самият принц Филип на тяхната златна сватба преди повече от 20 години:

"Мисля, че най-важният урок, който сме научили, е, че толерантността е най-важната съставка на всеки щастлив брак. Можете да го запомните от мен - кралицата притежава това качество в изобилие".

Снимка: Getty Images