Известната българска състезателка и треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева в петък изгуби скъп член на семейството й. Зет й, известният музикант Георги Матев почина на 11 май в съня си. Погребението на музиканта се състоя вчера.

Матев е дългогодишен партньор на дъщерята на Нешка Робева - Аглика. Двамата имат дъщеря - Рада, родена през 2008 г.

Вчера вечерта Нешка Робева написа във "Фейсбук":

"Сбогом Жоро,

На 11 май, в съня си призори, потегли към нови светове Жоро Матев.

Жоро беше съпруг на дъщеря ми Аглика и баща на Рада...

Беше мой зет и съратник...

С него и бенда му правихме музиката към два от спектаклите... "Бежанци" и "Среща в спомена". Аз - често недоволна, все не можех да обясня какво точно искам... Той - нетърпелив и избухлив, сдържаше гнева си пред мен... Понякога двамата използвахме дъщеря ми като буфер: "Кажи на майка си..."; "Кажи на мъжа си..." Но накрая, когато публиката избухваше в аплодисменти, това огромно дете ме взимаше в прегръдките си, щастливо и засмяно, забравило сръднята... Защото Жоро беше точно това - едно голямо, много бързо пораснало дете - наивно и незлобливо...

Отличен кулинар и лакомник.

Бонвиван. Талантлив музикант. Интелигентен и обаятелен събеседник - типичен близнак. Прекрасен приятел... Той просто премина през този свят, отдавайки се на живота така, както го разбираше... Аз го приемах такъв, какъвто е и го обичах. Не само, защото беше баща на прекрасното ми внуче и съпруг на дъщеря ми, но и защото по нещо много си приличахме...

Жоро рядко взимаше китарата, когато се събираше семейството, затова случайно открихме, че и двамата имаме една и съща любима песен - "Гурбетчия".

Аз я помнех от моята майка - той от неговата...

"...Свещ ще ти запаля под свода небесен,

тихо ще се моля, път да ти е лесен,

жив и здрав те пратих на гурбет далече

и да се завърнеш, не помисли вече..."

Сбогом, Жоро, почивай в мир."

Освен на различните си музикални проекти, Жоро Матев беше отдаден през последните години и на другата си голяма страст -готвенето. Той въртеше верига от ресторанти, беше жури и на кулинарни шоу програми.