Режисьорът, актьор, продуцент и председател на Съюза на руските кинематографисти Никита Михалков е приет в болница с грип, съобщи за ТАСС, като цитира негов представител.

"Никита Сергеевич е хоспитализиран с грип", се посочва в съобщението, без да се разкриват подробности.

По-рано каналът Baza в Телеграм обяви, че Михалков е хоспитализиран с ковидна пневмония, като лекарите оценяват състоянието му като тежко, съобщи БТА.

Никита Михалков - син на поета и автор на текстовете на химна на СССР и Русия Сергей Михалков и писателката, поетеса и преводачка Наталия Кончаловска, е на 77 години. Носител е на редица отличия, сред които "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм за "Изпепелени от слънцето".

Първата значима роля на Михалков като актьор е във филма "Аз крача из Москва" (1964) на Георгий Данелия. Като режисьор той създава трагикомедии, притчи, екранизации, военни филми.

Сред най-известните филми на Никита Михалков са "Пет вечери", "Свой сред чужди, чужд сред свои", "Роднини", "Няколко дни от живота на Обломов", "Незавършена пиеса за механично пиано", "Робиня на любовта", "Изпепелени от слънцето".