Джеймс Дийн не е жив вече 64 години, но култовият актьор ще попадне в кастинга на нов филм за войната във Виетнам, като той ще възкръсне благодарение на новите технологии.

Новата лента е със заглавие "Finding Jack" /"Търсенето на Джак"/ и в нея компютърно генерираният Дийн ще играе една от главните роли. Неговият дигитален образ ще бъде възстановен въз основа на филми и снимки, а гласът му ще бъде озвучен от друг актьор, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Дигитално генерирани посмъртни изпълнения на актьори намериха място напоследък в някои продукции. Но при тях ставаше дума за роли, които те бяха вече изиграли. Към тях трябва да причислим актьорите Кари Фишър и Питър Къшинг от "Междузвездни войни", които се завърнаха на екран след смъртта си в "Rogue One: История от Междузвездни войни".

Но идеята да се даде нова "дигитална" роля на един от най-обичаните холивудски екранни герои не се посреща радушно от американските кинодейци и бе подложена на критика. Актьорът Крис Еванс, който се превъплъщава в главната роля на "Капитан Америка", бе един от тези, които възроптаха срещу това решение.

"Остава сега да накараме компютър да нарисува картина на Пикасо или да напише и изпее няколко нови песни от името на Джон Ленън!", написа актьорът в Туитър.

Но продуцентите на новия филм защитиха своя избор. Те припомниха думите на легендарния актьор, с които са се опитали да се съобразят:

"Ако човек може да прехвърли границата между живота и смъртта, ако остане жив в паметта на хората и след кончината си, той вероятно е бил велик човек. Безсмъртието е единствената форма на истинския успех!".

Джеймс Дийн и Урсула Андрес

Getty Images/Guliver Photos

Новият филм ще бъде екранизация по романа "Finding Jack" на писателя Гарет Крокър. Режисьори са Антон Ърнст и Тати Голик, а снимките ще започнат на 17 ноември.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos