Бивш лидер на гангстерска банда, обвинен в убийство в рамките на разследването на смъртта на хип-хоп легендата Тупак Шакур през 1996 г., поиска да бъде пуснат под гаранция, предадоха БТА и АФП.

Дуейн Дейвис, известен като Кийф Ди, иронизира казуса срещу него като продукт на спекулации и показания втора ръка. За 2 януари е насрочено изслушване по искането на Дейвис, който е заявил желание да бъде освободен под гаранция, но тя да не надхвърля 100 000 долара.

Служебните му адвокати казват, че здравословното състояние на 60-годишния им клиент се е влошило в затвора и той не получава необходимата медицинска грижа след заболяване от рак на дебелото черво, което според тях е в ремисия. "Хранителният му режим и липсата на физически упражнения в затвора, предвид възрастта и медицинската му история, оказват негативно влияние върху неговото здраве", се казва в молбата на Дейвис за освобождаване под гаранция. Адвокатите му казват, че клиентът им е женен, има четири деца, живее в дома си в Хендерсън от 10 години, не представлява опасност за обществото и няма да избяга, за да избегне съдебно преследване. Те отбелязват, че Дейвис не е напускал града през повече от два месеца между полицейската акция и повдигането на обвинението. Съдебният процес срещу него е насрочен за юни.

Припомняме, че той бе арестуван на 29 септември пред дома си в района на Лас Вегас.

Прокурорите отдавна имаха подозрения, че именно Кийф е свързан с убийството, но не разполагат с достатъчно доказателства, за да му бъде повдигнато обвинение. През септември 1996 г. Тупак Шакур почина на 25 години, след като по него бе стреляно от автомобил. Казусът започна да се разплита, когато Дейвис, последният оцелял от кадилака, от който е осъществена фаталната стрелба, публикува автобиография и разказа за убийството по телевизията.

Снимка: Getty Images

През ноември той се яви пред съд в Лас Вегас и пледира "невинен" по обвинението в убийство.