Изминаха повече от 27 години, откакто рапърът бе застрелян близо до Лас Вегас Стрип. Пътувал в черно BMW, когато са произведени изстрели от автомобил Cadillac. По него е стреляно четири пъти. Тупак умира шест дни по-късно на 25-годишна възраст.

Четвъртият му солов албум "All Eyez On Me" току-що е навлязъл в класациите, прославяйки имиджа му на престъпник. И сега, в резултат на значителен пробив, един човек бе обвинен в убийството на звездата - единственият от четиримата заподозрени, който все още е жив.

Дуейн "Кийф Д." Дейвис не е обвиняемият стрелец, но е описан като главатар на групата, и разкрива в мемоарите си от 2019 г., че е предоставил пистолета, използван при стрелбата. В щата Невада това е достатъчно, за да ви обвинят в убийство, информират световните медии. 

"Знам, че много хора са гледали и чакали този ден. Тупак Шакур е музикална легенда и от дълго време тази общност и целият свят са искали справедливост за него. Днес ние правим тази първа стъпка", бяха думите на окръжния прокурор на полицейска пресконференция в деня на официалния арест на Кийф.

Ice-T изрази също мнение относно неотдавнашния арест и повдигането на обвинение срещу Дуейн. В интервю за "AllHipHop" рап легендата от Западния бряг сподели убеждението си, че настоящите правни проблеми на Кийф са резултат от негово собствено дело. "Първоначалната ми мисъл бе, че хората вдигат прекалено много шум около това", каза Ice-T, имайки предвид интервютата, които Дейвис бе направил с DJ Vlad, Art of Dialogue и в други платформи през последните години. Той също така попита защо Дейвис не е бил задържан преди ареста, като се има предвид, че властите знаят за участието му. "Мисля, че Лос Анджелис знаеше точно как се разигра случката, просто не разбирам защо на правоприлагащите органи им отне толкова време, защото ако кажа, че съм в кола с някой, който прави нещо подобно, то аз съм част от престъплението. Ако отида в къщата ви и ви помоля за пистолет, и вие ми го дадете, и аз отида да направя нещо нередно, вие сте подпомогнали това", добави той.

Снимка: Getty Images

Тупак е известен с безпощадните си текстове, в които има насилие, секс и ругатни, описващи живота в гетото. Считан за един от най-великите и разнообразни изпълнители на рап музика, той се издига от детството си в бедност в Харлем, за да се превърне в бестселър. Рапърът продава повече от 75 милиона плочи по целия свят и е номиниран за шест награди "Грами". Но докато албумите му бяха обожавани от феновете, някои песни бяха отричани от политиците. 

Шакур е прекарал голяма част от последните две години и половина от живота си в съдилища, затвори и болници. Вероятно след смъртта си е станал по-популярен, отколкото приживе, тъй като е въведен в Залата на славата на рокендрола и в Холивудската алея на славата.

При откриването на посмъртната звезда по-рано тази година сестра му Секива "Сет" Шакур каза: "Брат ми знаеше дълбоко в себе си, че винаги е бил предназначен за нещо голямо. Като негова по-малка сестра имах привилегията да наблюдавам как това величие се разгръща."

Звукозаписната му кариера е брутално прекъсната и продължава само пет години, но оказва неоспоримо влияние върху хип-хоп кралете, последвали стъпките му.

Тупак беше най-ярката звезда на рап музиката.

Ричард Бонд, който е издал няколко документални филма за легендата, заяви пред агенция Ройтерс през 2017 г., че наблюденията на звездата за политиката, медиите и полицията все още са актуални за слушателите. "Неговите теми са вечни и универсални. Той говореше за отношенията между децата и техните родители, между хората и правителствата. Това, за което говореше, все още резонира с човешкото състояние", каза г-н Бонд.

По време на заседание на голямото жури стана ясно, че най-вероятно Дейвис е говорил публично за участието си в стрелбата по Шакур, защото е искал да получи финансова изгода. Една от причините за претърсването на дома му през юли 2023 г. е била да се установи дали той е получил някакво възнаграждение, свързанo с твърденията му за участие в смъртта на артиста.

Братът на Тупак - Мопреме, вярва, че убийството "нямаше да остане неразкрито толкова дълго, ако той беше бял."  

"Всичко е заради расата. В тази страна имаме предизвикателства, що се отнася до правосъдие. Бях шокиран и изненадан, защото мина толкова много време. Не бяхме чували нищо от 27 години."

През последните години на Тупак бяха кръстени улици в Калифорния, а огромна изложба за живота му обиколи САЩ. Представени бяха неговата музика, поезия и дрехи, както и ръкописни текстове на песни. Майка му - Афени, е имала огромно влияние върху работата на сина си, но умира през 2016 г., което означава, че никога няма да види някой, който да понесе отговорност за убийството на Тупак, пише "Sky News". 

Въпреки това сестра му определи новото обвинение срещу Дейвис като "ключов момент" и победа за семейството ѝ. Секива добави: "Мълчанието през последните 27 години около този случай проговори силно в нашата общност. За мен е важно светът, страната, правосъдната система и нашият народ да признаят сериозността на кончината на Тупак."