С ролята на физика Робърт Опенхаймер в едноименния филм на Кристофър Нолан, Килиън Мърфи спечели вече няколко награди - "Златен глобус" за най-добър актьор в драма и приза на кинофестивала в Палм Спрингс за актьорско постижение през януари, отличието на нюйоркските и бостънските филмови критици, както и БАФТА в края на миналата седмица. През януари той беше номиниран за първи път за "Оскар" за най-добър актьор. Получи и номинация за наградите на американската Гилдия на екранните актьори.

Сякаш това не е достатъчно, с филма с негово участие "Малки неща като тези" на белгийския режисьор Тим Милантс беше открит кинофестивалът в Берлин на 15 февруари.

"Мърфи изгражда изумително образа на Дж. Робърт Опенхаймер като раздиран от конфликти учен, който ръководи проекта "Манхатън" за създаването на първата атомна бомба в света", казва председателят на фестивала в Палм Спрингс Нахатар Сингх Чанди на церемонията за награждаване. "За това най-добро изпълнение в кариерата му, за нас е чест да връчим наградата за актьорско постижение на Килиън Мърфи".

Още с излизането на филма отзивите за него и за изпълнението на Мърфи са отлични. В. "Таймс" определя превъплъщението му като "експлозивно в един спиращ дъха филм". Според сп. "Емпайър" актьорът е "убедителен през цялото време", а в. "Дейли телеграф" пише, че той "блести в ролята на разрушител на светове".

С колегата си от филма "Опенхаймер" Робърт Дауни младши

Снимка: АП/ Chris Pizzello

Килиън Мърфи e на 47 години. Преди "Опенхаймер" той има и други впечатляващи роли. Пробивът му е в "28 дни по-късно" на режисьора Дани Бойл през 2002 г.

Мърфи получава поддържащи роли в успешни филми като "Студена планина" (2003) и "Момичето с перлената обица" (2003), а след това изпълнява две роли на злодеи в "Батман в началото" (2005) на режисьора Кристофър Нолан и "Нощен полет" (2005), като прави впечатление на критиката. Следват "Закуска на Плутон" на Нийл Джордан и "Вятърът в ечемичените ниви" на Кен Лоуч, който печели "Златна палма" на кинофестивала в Кан през 2006 г.

Кристофър Нолан го кани и в други свои филми в ролята на д-р Джонатан Крейн (Плашилото) в "Черният рицар" (2008) и "Черният рицар: Възраждане". Той го ангажира и за "Генезис" от 2010 г., както и за "Дюнкерк" (2017 г.), но все в поддържащи роли преди "Опенхаймер". Килиън Мърфи се снима и в "Дилъри на време"" на Андрю Никъл и "Червена светлина"" на Родриго Кортес. Паралелно участва и в сериала "Остри козирки" от 2013 г., който го прави много популярен. Снимал се е в повече от 50 филма, пише БТА.

Във филма "Опенхаймер"

Снимка: АП/БТА

Предстоящ филм на Килиън Мърфи е "Стив" за Нетфликс, на който е съпродуцент, съобщи "Варайъти". Мърфи ще бъде в ролята на директор на поправително училище, който трудно държи учениците си под контрол, а има и психични проблеми. Режисьор ще бъде Тим Милантс.