Кевин Спейси, двукратен носител на "Оскар", известен с филмовите и телевизионните си роли, бе признат за невинен от съдебно жури във Великобритания по девет обвинения в сексуално посегателство. Почти шест години след като и от двете страни на Атлантическия океан започнаха да се появяват твърдения за неподходящо поведение срещу актьора, на журито в лондонския съд "Southwark Crown" бяха необходими повече от 12 часа, за да вземе своето решение. 

При обявяването на присъдите, 64-годишната холивудска знаменитост не показа емоция пред съдебните заседатели. Но когато бе изречено окончателното "невинен", той започна да плаче и въздъхна тежко от облекчение, предава вестник "The New York Times". По време на продължилият почти месец процес, състоял се в британската столица, съдът изслуша четирима мъже, които твърдяха, че артистът ги е нападнал в периода между 2001 и 2013 г., когато те са били на възраст между 20 и 30 години. Припомняме, че тогава Спейси бе ръководител на театър "Олд Вик" - голяма лондонска театрална трупа.

Един от жалбоподателите разказа пред британската полиция, че звездата го е докосвала многократно без негово съгласие.

По време на съдебния процес обвиняемият - който се яви с пълното си име Кевин Спейси Фаулър - заяви, че двамата са имали "отношения" по взаимно съгласие. Освен това той доваби, че се е почувствал "съкрушен" от описанието на срещите им, дадено от страна на ищеца.

На 20 юли Патрик Гибс, юридическият представител на Спейси, заяви, че трима от жалбоподателите лъжат и са отправили обвиненията си само с надеждата за финансова изгода.

Процесът в Лондон е последният, по който Кевин се защитава успешно. През 2022 г. съдебно жури в Манхатън установи, че той не носи отговорност за побой, след като актьорът Антъни Рап подаде съдебен иск срещу него.

Снимка: Getty Images