Хана Гутиерес-Рийд беше призната за невинна по второто обвинение - за фалшифициране на доказателства във връзка с прострелването на Халина Хъчинс през 2021 г. на снимачната площадка на филма "Ръжда", пише BBC.

Сега тя може да бъде осъдена на до 18 месеца затвор. Алек Болдуин също е изправен пред съдебен процес за непредумишлено убийство във връзка с фаталния случай.

42-годишната Хътчинс беше убита, след като пистолетът, използван от Болдуин по време на репетиция, изстреля боен патрон на снимачната площадка на уестърна в Ню Мексико.

Съдебните заседатели размишлявали в продължение на три часа, преди да произнесат присъдата в сряда. Докато двама полицаи я отвеждали, Хана казала на плачещата си майка: "Всичко ще бъде наред", според Ройтерс.

Снимка: Getty Images

Родителите на Хътчинс и нейната сестра заявиха, че са "доволни" от присъдата. В изявлението им се казва още: "Очакваме с нетърпение правосъдната система да продължи да следи за това всички останали, които са отговорни за смъртта на Халина, да понесат правните последици от действията си."

Осъдителната присъда на Гутиерес-Рийд вероятно ще бъде възприета като добра новина за Болдуин.

Неговите адвокати сега могат да твърдят, че за клиента им не е било предвидимо, че на снимачната площадка е имало  пушка, защото това е било отговорност на оръжейника.

"Този случай е свързан с постоянни пропуски в безопасността, които са довели до смъртта на човешко същество", заяви прокурорът Кари Т. Мориси по време на заключителните аргументи в сряда.

Гутиерес-Рийд е проявила "небрежност"  и "безразсъдство", когато не е забелязала, че в кутията с боеприпаси на снимачната площадка са се смесили бойни патрони с халосни патрони - заяви Мориси пред съдебните заседатели.

Един от тези куршуми е бил в огнестрелното оръжие, използвано от Болдуин, заявиха прокурорите.

Прокурорите представят и доказателства, че Гутиерес-Рийд е донесла кутия с бойни патрони на снимачната площадка в Ню Мексико от дома си в Калифорния. Те твърдят, че тези бойни патрони са се разпространявали на снимачната площадка в продължение на 12 дни.

Прокурорът добави, че след стрелбата Гутиерес-Рийд е била повече "загрижена за кариерата си" и по-малко за жертвата.

 "В сценария не е било предвидено  Болдуин да насочи оръжието", каза адвокатът на Хана Джейсън Боулс ."Тя не е знаела, че Болдуин ще направи това, което е направил." Той е категоричен, че ще подаде жалба.

Гутиерес-Рийд беше призната за невинна и по обвинението в манипулиране на доказателства, свързано с обвиненията, че се е опитала да изхвърли малка торбичка с наркотици след стрелбата.

Миналата година актьорите и екипът на филма завършиха снимките в памет на Хъчинс, а съпругът ѝ беше изпълнителен продуцент.

Снимка: Getty Images