Канадският сценарист, продуцент и режисьор Пол Хагис, който беше задържан в Италия по обвинения в изнасилване, беше освободен от домашен арест.

Италианският съдия по предварителното разследване, след като разпитал жертвата - млада англичанка, преценил, че не е имало насилие, и е отменил ограничаването на свободата.

Прокуратурата не е обявила дали ще прекрати разследването или ще го продължи.

Хагис, който е на 69 години, беше задържан на 19 юни в южния град Остуни, където пристигна като гост на местен фестивал. Обвиненията срещу него бяха повдигнати от англичанка на възраст 28 години. Тя е прекарала три дни с режисьора, за които твърди, че е била многократно сексуално малтретирана от него. На 15 юни, според цитирани от медиите показания на жената, той я е оставил на местно летище, където е била видяна от персонала "в лошо физическо и психологическо състояние".

Пол Хагис отхвърли всички обвинения от самото начало и твърдеше, че сексуалната връзка е била по взаимно съгласие.

Снимка: АР/БТА

Жената според в. "la Repubblica" твърди, че е била влюбена в Хагис и се е оказала "в трудна ситуация". Според публикации в медиите двамата са се познавали и са се разбрали да се видят в Италия.

Хагис е сценарист на филма "Момиче за милиони", режисиран от Клинт Истуд, който получава през 2005 г. четири награди "Оскар", включително за най-добър филм. Той е режисьор, сценарист и продуцент на филма "Сблъсъци", който през 2006 г. печели "Оскар" за най-добър филм и най-добър оригинален сценарий, припомня БТА. Така Хагис е единственият сценарист на филми, удостоени с "Оскар" през две последователни години.

От няколко години Пол Хагис има правни проблеми, свързани с обвинения в сексуално насилие от четири жени в САЩ.

Снимка: БТА/АП