Рокабили звездата от Арканзас - Рони Хокинс, превърнал се в патрон на канадската музикална сцена, почина на 87-годишна възраст. Съпругата му Уанда потвърди, че той е издъхнал в неделя сутринта след боледуване.

"Рони си отиде спокойно и изглеждаше толкова красив, както винаги", каза тя в разговор с медиите по телефона.

Рони Хокинс е роден и израснал в Арканзас, САЩ, но по-голямата част от живота му преминава в Канада. Той се появява на бял свят на 10 януари 1935 г. - два дни след бъдещия Крал на рока Елвис Пресли. Приятелите на музиканта го наричат "Хоук". Самият той си дава прякорите Краля на рокабили и Мистър Динамо.

През 50-те години на миналия век прави няколко скромни хита като "Mary Lou" и "Odessa" и ръководи клуб във Файетвил, Арканзас, където се изявяват някои ранни звезди на рока - Карл Пъркинс, Джери Лий Луис, Конуей Туити. Той не притежава дарбата на Елвис или Пъркинс, но е амбициозен и има "око" за таланта.

За първи път Рони се изявява в Канада в края на 50-те години на миналия век и осъзнава, че ще се откроява много повече в страна, където "родният" рок все още почти не съществува. Канадските музиканти често се местят в САЩ, за да преследват кариера. Хокинс обаче е "рядка птица" - американец, който изпробва обратното. Там той сформира групата "Hawks", която впоследствие надраства своя лидер и променя името си на "Band".

Снимка: Getty Images

Хокинс поддържа връзка с групата и е сред гостите през 1976 г. на звезден прощален концерт, който е в основата на документалния филм "Последният валс" на Мартин Скорсезе.

Рони участва и във филма "Реналдо и Клара" на Боб Дилън, както и във високобюджетното фиаско "Портите на рая" с Мики Рурк, Кристофър Уокън, Джеф Бриджис.

Документалният филм за него от 2007 г. "Alive and Kickin", в ролята на разказвач на който е актьорът Дан Акройд, включва камео на друг известен арканзасец - Бил Клинтън, предава БТА.

Рони със съпругата си Уанда

Снимка: АР/БТА

През годините Хокинс е ментор на многобройни млади канадски музиканти, сред които бъдещият китарист на Джанис Джоплин Джон Тил.

Рони Хокинс е носител на няколко почетни отличия в приемната си страна. Сред тях е "Орденът на Канада" за приноса му към развитието на музикалната индустрия в страната и за подкрепата му за благотворителни каузи.