Сиймор Стайн, дръзкият, проницателен и изключително успешен основател на звукозаписната компания "Sire Records", който помогна за старта на кариерата на певицата Мадона, групата Talking Head и много други, почина в неделя на 80-годишна възраст, съобщават задокеанските издания.

Стайн, който допринесе за основаването на фондацията "Зала на славата на рокендрола" и сам беше въведен в нея през 2005 г., почина от рак в Лос Анджелис, се казва в изявление на семейството му. Той е роден през 1942 г. в Ню Йорк. Като тийнейджър работи в "Kings Records" в Синсинати, лейбъла на Джеймс Браун, а в средата на 20-те си години става съосновател на "Sire Records".

Обсебен от музикалните класации на "Billboard" още от детството си, той е известен с дълбоките си познания и разбиране за музиката. Сиймор се оказва проницателен съдник на талантите през 70-те години на миналия век, когато се появява "new wave" - термин, за чието популяризиране той допринася, подписвайки договори с Тalking Heads, The Ramones и The Pretenders.

Най-печелившото му откритие се случва в началото на 80-те години, когато чува демо касетата на малко известната певица и танцьорка от клубната сцена в центъра на Ню Йорк - Мадона.

Снимка: Getty Images

"Харесах гласа ѝ, усещането за него и самото име Мадона. Всичко това ми допадна и си го пуснах отново", пише той в мемоарите си "Песента на сирените", публикувани през 2018 г., когато се пенсионира.

Стайн е в болница със сърдечна инфекция, когато за първи път чува Чиконе, но толкова иска да се срещне с нея, че пожелава да тя да го посети в стаята му в здравното заведение.

"Беше облечена в евтини пънкарски дрехи, като дискотечна мацка, която изглеждаше абсурдно и не на място в кардиологичното отделение", пише той. "Дори не се интересуваше от обяснението ми колко много харесвам демото ѝ. "Трябва веднага да подпишем договор със звукозаписната компания", настояло Материалното момиче.

Сред изпълнителите на "Sire Records" са Ice-T, The Smiths, Depeche Mode, The Replacements, Echo and The Bunnymen, както и по-утвърдените Лу Рийд и Брайън Уилсън, които записват с компанията на по-късен етап от кариерата си.

Снимка: Getty Images

В мемоарите си Стайн разкрива, че е знаел, че е гей, още когато е бил тийнейджър, но културният натиск от страна на еврейския му произход го е карал да се среща с жени, докато тайно се е виждал с мъже. Той е женен за кратко за промоутърката на звукозаписи и изпълнителен директор на компания за недвижими имоти Линда Адлер, от която има две деца - режисьорката Манди Стайн и Саманта Лий Джейкъбс, която умира от рак на мозъка през 2013 г., пише БТА. Стайн и съпругата му се развеждат през 70-те години на ХХ век.

"Изключително съм благодарна за всяка минута, която семейството ни прекара с него, и за това, че музиката, която той донесе на света, повлия положително на живота на толкова много хора", каза Манди Стайн в изявление в неделя.