Ози Озбърн е единствен по рода си. "Принцът на мрака" притежава онзи хумор, който му позволява никога да не се взема твърде насериозно въпреки безумния успех, на който се радва както с Black Sabbath, така и в собствената си блестяща солова кариера.

Разбира се, тя е белязана и от редица хаотични инциденти, сред които ядене на прилепи, убиване на котки, разхвърляне на хотелска стая с разчленена акула, отравяне на колегата му от групата Тони Йоми и употребяване на забранени вещества. Известно е също, че не просто се е занимавал с употреба на забранени субстанции, но и че ги взимал с пълна сила. Но въпреки това - Ози Озбърн е рокзвезда във всеки смисъл на думата, всъщност той е отвъд това понятие, той е "Кръстникът на метъла".

За да уважим рождения му ден подобаващо, разглеждаме някои от най-значимите моменти от живота му - от ранните му работни дни до концертите.

Работата му в кланицата

Роденият в скромно семейство в Бирмингам Ози има нормална работа, както всички останали. Преди да създаде Black Sabbath, той работи в кланица, където има талант да вади очите на добитъка и да премахва краката им, все подходящи неща за бъдещата му кариера.

Вижте снимки на Ози Озбърн >>

Обсъждайки първата си професия, Ози казва в интервю: "Не убивах животни. Хванах се на тази работа, защото е по-добре, отколкото да работиш от девет до пет в офис."

Създаването на Black Sabbath

Ози е бил предопределен за велики дела. След разпадането на две бирмингамски групи той се събира с Тони Айоми, Джизър Бътлър и Бил Уорд, за да създадат вероятно най-влиятелната метъл група. Първоначално се наричат Polka Tulk Blues Band, но след като виждат колко популярен е станал жанрът, една вечер, връщайки се от концерт, решават да се нарекат на името на филм на ужасите, който се прожектира в близкото кино. Така се ражда Black Sabbath и четирите момчета никога не поглеждат назад. Групата издава дебютния си албум в петък 13-ти 1970 г., и задава тона на останалата част от кариерата си - мрачни китарни рифове, с понякога политически текстове.

Уволнението му от групата и започване на солова кариера

Няколко отлични албума следват дебюта на Black Sabbath под формата на "Paranoid", "Master of Reality", и "Sabbath Bloody Sabbath". В края на 70-те години обаче позицията на Ози като фронтмен на групата е поставена под въпрос. Употребата на алкохол и наркотици там винаги е била на границата на разрушението, но поведението на Ози я преминава. По-късно Тони Айоми обяснява в интервю: "По това време Ози беше стигнал до края. Всички ние употребявахме много наркотици, много кокаин, много от всичко, а Ози се напиваше. Трябваше да репетираме, а нищо не се случваше." Когато напуска групата през 1979 г., на негово място идва Рони Джеймс Дио, а година по-късно Озбърн започва собствена солова кариера.

Връзката му с Шарън

Ози се запознава с Шарън Арден през 1970 г., но връзката им не е романтична, докато не напуска Black Sabbath през 1979 г. и Шарън започва да ръководи соловата му кариера. Двамата се женят през 1982 г. и през следващите няколко години посрещат три деца - Ейми, Кели и Джак. Връзката им обаче често е помрачавана от употребата на наркотици и непостоянното поведение на Ози. Всъщност той е изпратен в медицински център, като се твърди, че се е опитал да убие съпругата си. "Нямах представа кой седеше срещу мен на дивана, но това не беше съпругът ми", казва Шарън за инцидента в интервю. Въпреки тези трудности обаче тя застава до него и изиграва изключително важна роля в живота му.

Отхапването на главата на прилеп

Соловата кариера на Ози се оказва успешна, а едни от най-добрите му изпълнения са в "Blizzard of Oz". Америка го приема с отворени обятия заради дивото му поведение и убийствените мелодии. Но едно от най-скандалните събития в живота му се случва през 1982 г., когато отхапва главата на прилеп по време на концерт в Айова. Погрешно е помислил, че прилепът е гумена играчка. По-късно казва: "Веднага почувствах, че нещо не е наред. Много грешно. Като начало, устата ми веднага се напълни с някаква лепкава течност с най-лошия послевкус, който можете да си представите".

Последното турне

Black Sabbath се реформира с Ози в края на 90-те и продължава да записва и да прави съвместни турнета през следващите няколко години. Между 2016 г. и 2017 г. групата предприема последното си турне заедно, въпреки че Бил Уорд е заменен от барабаниста Томи Клуфетос. За турнето Ози споделя: "Това е краят, определено се изчерпа".

Финалният концерт е през февруари 2017 г. в Бирмингам. Ози признава тогава, че емоциите му вероятно ще го накарат да се разплаче в края на шоуто. Междувременно Тони Айоми е диагностициран с лимфома, което слага край на графика му за турнета, въпреки че той заяви, че би искал да изнесе еднократно шоу в бъдеще.

Игрите на Британската общност

Когато шоуто се състои, Black Sabbath се събират на церемонията по закриването му. Заради лошото здравословно състояние на Уорд и Бътлър на концерта свирят само Ози и Айоми, но те радват публиката с перфектни изпълнения на "Iron Man" и "Paranoid". Изпълнението е пълна изненада и дори нарушава новините в десет часа по ВВС, но никой няма нищо против, тъй като най-влиятелната метъл група на всички времена се връща там, където й е мястото, за да празнува.

Обявяването пред обществеността за "Паркинсон"

За първи път Ози е диагностициран с болестта на Паркинсон през 2003 г. и дълго пази диагнозата в тайна от феновете си. Неотдавна обаче легендарният певец разказва за преживяванията си с болестта. "Струва ти се, че се движиш, а реално не е така. Чувствам се така, сякаш ходя с оловни ботуши. Затова започнах да взимам антидепресанти. Такива състояния те учат да живееш за момента, защото не знаеш какво ще се случи. Без моята Шарън щях да съм си отишъл. От време на време се караме, но иначе се обичаме."

Kак Ози Озбърн издържа толкова дълго? И дали наистина бихме заложили на това, че оттеглянето му от концертите ще бъде окончателно, като се имат предвид превратностите, които преживява? Неудържимият вече 75-годишен бивш фронтмен на Black Sabbath се е справял десетилетия с пристрастяване към наркотици и алкохол, с Паркинсон, и с инцидента през 2003 г., който едва не го убива. Триумфът му като рокзвезда - като основател на метъла, след това като карикатура на див човек, която се харесва на MTV, и накрая като старейшина на тежката музика е поразителен. Гласът му няма нищо с богатия, блусарски тон, който доминира в британското рок пеене, когато Black Sabbath се появяват в края на 60-те години.

Причината, поради която Озбърн е толкова обожаван, със сигурност е, че защото е човечен. Това не оправдава някои аспекти от поведението му - включително опита за убийство на съпругата му Шарън през 1989 г., който някак си е заметен под килима с думите: "Е, това е просто Ози".

Под "човечен" се визира, че успява да преодолее болката си и тя да работи в името на неговата кариера. Тя става неговият триумф на непокорство и устойчивост, преодолявайки огромна уязвимост - въпреки че по пътя му страдат и други. Музикалният критик Барни Хоскинс споделя за него: "В изпълнението му винаги присъства комичен елемент. Той е просто твърде честен, твърде искрен." Може би уязвимостта кара Ози да изглежда така, което е нещо изключително необичайно за всяка тежка рокзвезда.

Но той е и бунтар - известен с това, че знае кога точно публиката е достатъчно превъзбудена, за да може Black Sabbath да излезе на сцената. Неслучайно някои го определят като нейн поддръжник и директор. Питър Силвъртън го описва в "Sounds" през 1978 г. така: "Тълпата следва всяко негово движение. Сякаш той е някакъв вид бащинска фигура или може би уважаван по-голям брат за тях."

Грациозното остаряване никога не е било за Ози Озбърн. Така се случва, когато живееш живота си толкова публично, колкото той. Когато миналото ти включва отхапване на главите на живи животни, е малко вероятно някога да го загърбиш или да се оттеглиш. И ако никога повече не свири на живо - в официалното си изявление за пенсиониране изразява надежда, че все още ще може да прави концерти, дори ако турнетата вече са невъзможни.