Том Ханкс е едно от най-разпознаваемите лица в световното кино. Успява да покори върховете в индустрията със своята актьорска игра в поредица филми и продуцирането на още много. Печели две награди на Академията и днес той е четвъртият най-богат американски актьор.

Но дори и звездите не винаги са били звезди. Ханкс е роден на днешната дата, преди точно шейсет и шест години в Конкорд, щата Калифорния. Майка му е с португалско потекло, а баща му - с английско. След развода им, Том заживява с баща си, брат си Лари и сестра си Сандра. Семейството много често се мести, като за десет години сменят десет различни жилища.

Актьорът казва, че е бил много спокойно и послушно дете в училище. Ученолюбив и срамежлив, едновременно с това бил от типа, който би казал някоя шега на висок глас по време на прожекция. Докато учи театър, се запознава с Винсент Даулинг и става стажант по време на фестивала "Great Lakes Theater". През това време той успява да научи много от процесите, които се случват зад кулисите на театъра като осветление, декор и т.н. Това го кара да се откаже от колежа и да преследва кариера в киното.

Историята му в киното е цветна, а палитрата му от персонажи - още по-разнообразна. Всяка от тях оставя своя отпечатък не само в историята на киното, но и в сърцата на световната публика. Днес ще ви припомним за пет от най-добрите му роли, но няма да ги подреждаме в класация. Всяка от тях е различна и въздействаща по свой начин. Важен е актьорът, който дава на тези герои живот.

Форест Гъмп, "Форест Гъмп"

За ролята си като Форест Гъмп в едноименния филм, Том Ханкс получава Оскар за най-добра мъжка роля и Златен Глобус в същата категория. Критиците определят изпълнението му като блестящо и споделят мнение, че е бил най-добрият избор за тази роля. Ханкс успява да балансира между смеха и тъгата, превръщайки Форест Гъмп в любим персонаж за публиката.

Капитан Джон Милър, "Спасяването на редник Райън"

Капитан Джон Милър е герой с трагична предистория и опасно настояще. Той повежда своите мъже в търсене на изгубения редник Райън, като едновременно с това поема и на свое вътрешно пътешествие. Ханкс успява да облече кожата на този труден герой и изпипва образа му до съвършенство, като успява да предаде емоциите му отвъд ограниченията на големия екран. Печели награда "Емпайър" за най-добър актьор и е номиниран за наградите Оскар, Златен глобус и БАФТА.

Пол Еджкомб, "Зеленият път"

За жалост, актьорът не е дори номиниран за награди за този филм. Въпреки това той се справя безупречно с ролята и създава добър контраст с героя на Майкъл Кларк Дънкан. Двамата успяват да създадат добра динамика, която поддържа интереса.

Сам Болдуин, "Безсъници в Сиатъл"

"Безсъници в Сиатъл" е една красива любовна история, която преобръща клишето за любов от пръв поглед. Всъщност, героите не се срещат до края на филма. Сам Болдуин е вдовец, на когото му се налага да отгледа сам своя син. Том Ханкс успешно влиза в ролята на силния, но едновременно с това и емоционален баща, чието единствено желание е синът му да бъде добре. Филмът получава номинация Златен глобус в категория най-добър актьор в мюзикъл или комедия.

Андрю Бекет, "Филаделфия"

Андрю Бекет е хомосексуален адвокат със СПИН. Заради болестта си той е уволнен и заедно с Джо Милър (Дензъл Уошингтън) започват дело срещу компанията. Филмът е драматичен и емоционален, разчупва стереотипи и развива добре актьорите си. Играта на Ханкс в този филм е определена като "една от най-добрите през тази година" от критици. Печели Оскар и Златен глобус за най-добра мъжка роля в драматичен филм.

Това е само малка част от филмографията на Том Ханкс. Във всеки от филмите си той подхожда с професионализъм и емоция, независимо дали го прави като актьор или продуцент. Тази година той участва и във филма "Елвис" като Том Паркър (мениджърът на рокендрол звездата) и можем само да кажем, че с тази роля Ханкс добавя още един цвят към вече многоцветната си палитра от персонажи.