Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер отпразнува петата си сватба в луксозния берлински хотел "Адлон".

Вижте снимки от сватбата >>

Около 150 гости уважиха празненството в петък вечер. Сред тях са президентът на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер и съпругата му Елке Бюденбендер, турският външен министър Мевлют Чавушоглу, вокалистът на група "Скорпиънс" Клаус Майне, президентът на футболен клуб "Хановер 96" Мартин Кинд и актрисата Вероника Ферес.

Булката смени три тоалета, като първоначално за ритуала бе облечена в бяла рокля с дълги ръкави от тюл, обсипана с бели цветчета в горната част. За приема в 17:30 Ким бе избрала традиционна корейска носия "ханбок", а на официалната вечеря носеше тоалет от две части - пола със силует и форма, която напомняше опашката на русалка и горна част в голи рамене и волани.

Източници, близки до бившия канцлер разкриха, че младоженците ще отидат на меден месец в Източна Германия, тъй като почитателката на германската култура Ким иска да посети люлката на германския класицизъм в град Ваймар, а в Дрезден да бъде на представление на "Кармен" в опера Земпер и да разгледа музея Цвингер.

След това Шрьодер и Ким ще посетят Майсен и световноизвестната фабрика за порцелан в града, както и Бад Франкенхаузен в провинция Тюрингия, за да видят прочутото платно на художника от Лайпциг Вернер Тюбке "Панорама на гражданската война".

Шрьодер и Ким искат с обиколката си да предадат послание, че провинциите на бившата ГДР, особено Саксония, са културно значими, казаха източниците.

За последен път Ким е била в Германия през 1991 г. във връзка с обучението си по германистика. Това е пети брак за Шрьодер и втори за Ким.

74-годишният Шрьодер, който беше начело на германското правителство от 1998 до 2005 г., и 49-годишната Ким Со-йон през юни разкриха пред германското сп. "Бунте", че са се оженили в южнокорейската столица Сеул.

"Оженихме се на 2 май в родния ми град Сеул. Много сме щастливи", каза Ким пред изданието.

Шрьодер е председател на надзорния съвет на държавната руска нефтена компания "Роснефт". Той запази добрите си отношения с Чавушоглу и турския президент Реджеп Ердоган, въпреки обтегнатите отношения между Берлин и Анкара.

Наскоро Шрьодер помогна при преговорите за освобождаване на германския активист правозащитник Петер Щойдтнер и репортера на в. "Велт" Дениз Юджел от затвора в Турция.