Певецът Боби Колдуел, изявявал се в различни жанрове през своята кариера, е починал на 71 години в дома си в Грейт Медоус, Ню Джърси, след дълго боледуване, предава задокеанската преса.

"Държах го здраво в ръцете си, когато издъхна. Сърцето ми е разбито завинаги. Благодаря на всички вас за множеството молитви, които отправяхте за неговото оздравяване през годините", написа вчера неговата съпруга Мери в социалната мрежа Twitter. 

Официална причина за кончината му все още не е обявена, въпреки това жена му твърди, че той е починал от флуорохинолонова токсичност, след като антибиотик, предписан му през 2017 г., е нанесал необратими щети на организма му.

"Лекарите му го изписаха за кашлица и хрема... Това никога не трябваше да се случва!", каза тя.

Администрацията по храните и лекарствата в САЩ издаде предупреждение през 2016 г. за употребата на флуорохинолони при лечение на "по-малко сериозни" бактериални инфекции поради инвалидизиращи странични ефекти, свързани с тях. По-рано предупредителните етикети на медикаментите в страната също бяха актуализирани през 2013 г., за да включват потенциално необратимо увреждане на нервната система от лекарството.

Повлиян от артисти като Нат Кинг Коул и Бийтълс, Колдуел отдава сърцето си на музиката още на 17-годишна възраст, подобно на своите родители, които се изявяват в същата сфера. Той става известен с хита "What You Won't Do for Love" през 1978 г. Поколения от фенове и изпълнители харесват гласа и стила му. Кавъри на парчето, на което дължи своята популярност, правят "Boyz II Men" и Майкъл Болтън. Други като Комън, Lil Nas X, Chance the Rapper използват части от негови песни, вплитайки ги в свои творби.

Снимка: Getty Images

Покойната музикална звезда няма друга песен, пожънала подобен успех, но издава няколко албума, оценявани високо от колегите му, като "Cat in The Hat" и "Carry On" от 80-те години на миналия век, пише БТА. През 90-те години той записва американски класики, направени популярни от Франк Синатра и Нат Кинг Коул, на които се възхищава.

Колдуел е роден в Манхатън през 1951 г., но е израснал в Маями, където е бил изложен на латино, реге и R&B музика. Той пробива на сцената като ритъм китарист на "Little Richard" в началото на 1970 г., след което подписва договор със звукозаписното студио "TK Records", известно с богатия си каталог от цветнокожи изпълнители.

Извън соловата си кариера той пише музика за други изпълнители, включително "The Next Time I Fall" за Ейми Грант и Питър Сетера.

"Повечето от прекрасните хора, които опознах в радиобизнеса, казват едно и също нещо", сподели Колдуел за музиката в интервю за NPR през 2005 г. "Това е като универсален език и не трябва да има бариери. "