Джери Спрингър, легендарният американски телевизионен водещ, почина на 79-годишна възраст, съобщава SkyNews.

Семейството му e потвърдило пред медията, че той е починал в дома си край Чикаго след кратко боледуване.

"Способността на Джери да се свързва с хората беше в основата на неговия успех във всичко, което опитваше, независимо дали това беше политика, телевизия или просто граждани, които искаха снимка с него", казва дългогодишният приятел и говорител на семейството на Спрингър Джий Галвин.

"Той е незаменим и загубата му боли изключително много, но спомените за неговия интелект, сърце и хумор ще продължат да живеят", казва още Галвин.

От политик, превърнал се във водещ - Джери Спрингър беше най-известен с едноименното си таблоидно токшоу "Шоуто на Джери Спрингър", което винаги завършваше с крилатата фраза: "Грижете се за себе си и един за друг".

Въпреки че често е критикуван, че шоуто му е пошло, той твърди, че то всъщност е бунт срещу елита в свят, в който само богатите и известните са смятани за достойни за екранно време.

Бил е още водещ на "Америка търси талант" през 2007 и 2008 година.

Спрингър е роден през 1944 г. в гара в Северен Лондон. Родителите му, които са били германско-еврейски бежанци, са били в гарата, укривайки се от германска бомбардировка по време на Втората световна война.

Спрингър се премества в Америка на петгодишна възраст.