Барабанистът на американската група "Earth, Wind & Fire" Фредерик Юджийн "Фреди" Уайт почина на 67-годишна възраст, съобщават световните осведомителни агенции, позовавайки се на неговия брат и бивш вокал, перкусионист и баскитарист на музикалната формация Вердин Уайт.

Роденият в Чикаго през 1955 г. Фред отрано започва да свири на барабани. По време на кариерата си той печели шест награди "Грами" с легендарната банда, създадена през 1969 г. от брат му Морис Уайт, който напусна този свят по рано - през 2016 г. на 74-годишна възраст.

"Нашето семейство скърби за загубата на един невероятен и талантлив свой член", пише Вердин Уайт в публикация в Instagram. По думите му неговият брат "сега свири на барабани с ангелите". В публикацията си той не посочва причината за кончината на по-малкия си брат, но припомня, че той е имал "златни записи" още на 16-годишна възраст.

"Earth, Wind & Fire" бързо се прочуват през 70-те години на миналия век, ставайки една от първите групи, които разчупват расовите табута в попа, и постигат огромен успех както сред бялата, така и сред афроамериканската общност.

През 1979 г. те се превръщат в първата афроамериканска група, която свири пред препълнената зала "Медисън скуеър гардън" в Ню Йорк.

На официалната страница им страница в Instagram е публикувано видео на Фред Уайт, изпълняващ соло на барабани на концерт в Германия през 1979 г., придружено от посланието "Почивай в любовта".

Като член на "Earth, Wind & Fire" той е въведен в Залата на славата на рокендрола през 2000 г.

Освен с песните си, съчетаващи различни жанрове и стилове, формацията се отличава със своите енергични шоу програми, подчертани от силното присъствие на духови инструменти и калимба, африкански перкусионен инструмент, предава БТА. Някои от най-големите ѝ хитове все още се семплират и използват в безброй филми.

Без да е слизала напълно от сцената, групата "Earth, Wind & Fire" преживя възраждане след избирането на президента Барак Обама, който я покани сред първите изпълнители, свирили след влизането му в Белия дом през 2009 г.