Американската кънтри звезда Лорета Лин почина на 90 години.

Покойната певица е дъщеря на миньор от Кентъки. Откровените ѝ песни за живота и любовта я превръщат в знаменитост в света на кънтри музиката. В изявление за пресата семейството на покойната звезда обяви, че тя е починала във вторник в дома си в Тенеси.

"Нашата скъпа майка Лорета Лин почина спокойно тази сутрин в съня си, в любимото си ранчо в Хюрикен милс", се казва с изявлението на семейството.

Лорета Лин вече е майка на четири деца, когато започва кариерата си през 60-те години. Песните ѝ са в ярък контраст със съществуващия до момента стереотип сред жените в кънтрито. Тя е горда с произхода си и това намира отражение в музиката ѝ. Най-големият ѝ успех идва през 60-те и 70-те години с хитовете "Coal Miner's Daughter", "You Ain't Woman Enough", "The Pill", "Don't Come Home a Drinkin" ("With Lovin' on Your Mind"), "Rated X" and "You're Looking at Country". Певицата излиза на сцената с разкошни, дълги до земята рокли. Много от тях са създадени от дългогодишния ѝ асистент и дизайнер Тим Коб.

Лорета Лин е първата жена, спечелила приз за изпълнител на годината в кънтри музиката. През 1972 г. тя печели награда от музикалната кънтри асоциация, а три години по-късно е отличена и от Академията за кънтри музика.

Снимка: Getty Images

"Не писах музика за мъже. Писах за нас, жените. А на мъжете също им хареса", каза Лин пред АП през 2016 г.

През 1969 г. тя издава автобиографичната песен "Дъщерята на миньора" ("Coal Miner's Daughter"), която става най-разпознаваемият ѝ хит. Това е и заглавието на книгата ѝ от 1976 г., която става основа за филм от 1980 г. със същото име. Сиси Спейсик играе ролята на Лин и печели "Оскар" за нея.

Години след най-комерсиалния си успех певицата печели две награди "Грами" през 2005 г. за албума си "Van Lear Rose", който включва 13 песни.

Снимка: Getty Images

Лорета Лин, родена като Лорета Уеб, е второто от осем деца в семейството. Родена е в миньорски район в Източен Кентъки. Баща ѝ свири на банджо, а майка ѝ - на китара. "Пея от раждането си", казва Лорета. Според автобиографията си се омъжва на 13 години за Оливър Лин. По-късно АП разкрива, че всъщност е била на 15. Бракът продължава почти 50 години, преди Оливър Лин да почине през 1996 г. Двойката има шест деца, припомнщ БТА. Ролята на съпруга в биографичния филм се изпълнява от Томи Лий Джоунс.

Именно мъжът ѝ е този, който я насърчава да пее професионално и помага в ранния етап на кариерата ѝ.

Академията за кънтри музика я избира за артист на десетилетието на 70-те. Влиза в Залата на славата на кънтри музиката през 1988 г. Тя пише песни и прави записи до 2017 г., когато получава инсулт.

Снимка: Getty Images