"Честит рожден ден на моя ангел хранител. Благодаря ти за любовта, закрилата, приятелството, слънчице, и за това, че ме отгледа така, чe да виждам само красотата в света. Ти си най-милата, скромна, щедра и грижовна душа, която познавам. Още в ранна възраст, ти ме научи да се отнасям с уважение към всички, да правя добро и да се грижа за нашата планета. Обичам те и ми липсваш всеки ден."

Това е посланието, което единствената дъщеря на покойния Пол Уокър написа към техен черно-бял фотос, с който отбеляза 50-ия рожден ден на баща си. Човекът, който, въпреки че беше отдаден на професионалните си ангажименти, от всичко на света обичаше най-много нея - любимото си момиче Медоу.

По ирония на съдбата голямата страст на Пол Уокър към колите се оказа и "виновницата" той да приключи земния си път. Още по-нелепото е, че не той е човекът зад волана, когато катастрофа слага край както на неговия живот, така и този на спътника му и негов близък приятел Роджър Родас.

Денят е 30 ноември 2013 г., а свидетели на ужасяващия инцидент стават стотици хора, които са се събрали на събитие, организирано от благотворителната организация на актьора "Reach Out Wordwide", набираща средства за осигуряване на помощ при бедствия. Уокър я основава след опустошителното земетресение в Хаити през 2010 г. , където е едиn от първите доброволци, които заминават, за да помагат. Без да прави от това световна новина и без да се старае да вади лични дивиденти заради доброто си дело.

След филма „Бързи и яростни 2“ Пол Уокър и Тайрийз Гибсън остават приятели завинаги

Снимка: Getty images

"Причината всички да сме съкрушени от случилото се с Пол Уокър е, защото той е най-прекрасният и мил човек, раждал се някога. Пол изграждаше истински връзки с всички хора около себе си. Чувствахме любовта му, чувствахме духа му, енергията и морала му, желанието му да приобщава", споделя близкият му приятел и колега във филмите от поредицата "Бързи и яростни" Тайрийз Гибсън. Двамата се сприятеляват на снимките във втората лента и въпреки нежеланието на Тай да се завърне отново на снимачната площадка, заради конфликт с хора от екипа, Уокър прави всичко възможно да го убеди отново да застанат един до друг. И успява.

Близките на актьора го определят като човек, който истински го е било грижа за всичко случващо се в света. Самият той обича живота и се старае да го живее на макс, което често го отвежда до ситуации, в които буквално рискува собствения си живот. "Go big or go home" е максимата, която неминуемо следва и която често го води до преживявания вдигащи адреналина. Дори пожарникарите в родния му град са категорични, че ако не е станал актьор, без проблем е щял да се впише прекрасно в редиците им, тъй като не се притеснява да се зарови в боклука, да се изцапа и дори, ако е нужно, да рискува живота си. Когато не снима филми, Пол бърза да се отдаде на всичко, което обича и което не се намира в пределите на Ел Ей - отива да се гмурка с акули или обикаля из Амазонка. "Той беше от децата, които родителите мразят, защото беше безстрашен. Това много ме плашеше. Не искам да кажа, че не беше с всичкия си и се водеше само от адреналина, просто обичаше да прави вълнуващи неща", споделя баща му.

Въпреки че е известен с милото си отношение, младежките му години съвсем не минават безпроблемно за него и семейството му. Израснал с по-голям брат и баща, бивш боксьор и ветеран от войната, Пол не рядко попада в боеве и раздава крошета. "Бяхме няколко хлапета, които израснахме заедно, биехме се заедно, заедно ни преследваха полицаи и заедно попадахме в различни неприятни ситуации. Бяхме като истински братя. Дори след като стана актьор, ни казваше, че иска да сме около него и да го държим здраво стъпил на земята, защото виждаше как останалите му колеги губеха връзка с реалността. Разбира се, понякога не харесваше отговорите, които му давах и ми се сърдеше в продължение на няколко дни, но след като му минеше, отношенията ни се заздравяваха още повече", разказва приятел на актьора.

Срещата с мениджъра му Мат Лубер преобръща актьорската му кариера, която до този момент не е особено впечатляваща. "Когато се срещнахме, той беше с дълга руса коса, малко като хипи. Но когато те погледне в очите, виждаш, че той истински те вижда. Бързо успяхме да изградим добра професионална връзка и си имахме доверие, той знаеше, че аз ще бъда винаги до него, а аз - че той ще бъде до мен. Затова след като направи тестови снимки за няколко филма, подписа договор за участие в "Плезънтвил", обяснява Мат. Мениджърът допълва още, че в момента, в който Пол влезел в стаята за среща с режисьорите, не му отнемало много време, за да успее да ги впечатли както с визията си, така и с актьорския си талант.

Въпреки че вече започва да навлиза по-сериозно в актьорските среди, това все още не му носи достатъчно приходи. Още повече, че телефонът му постоянно звънял, а от другата страна на линията били кредитори, които си търсели парите. Точно тогава Пол разбрал, че приятелката му Ребека е бременна. "Беше изплашен. Идеята да има бебе, когато и двамата не бяха готови, не бяха и женени, ги плашеше. Тогава им предложих да се оженят, защото смятах, че са влюбени и че никога няма да се разделят", споделя майката на Пол.

Това определено не е лесно решение за актьора и Ребека, тъй като и двамата са наясно, че няма да прекарат целия си живот заедно, а на него му се иска детето му да расте в истинска семейна среда, в каквато е живял самият той. "Аз съм отгледан в среда на мормони, в която мама и татко са заедно, затова и бях в такъв вътрешен конфликт. Гледах напред и виждах пътя си - при него имаше момичета, забавления, с една дума бях животно. Искаше ми се да бъда баща, сърцето ми го искаше, но умът сякаш не го следваше", споделя приживе в интервю Уокър. Той разкрива и че в началото емоционално не чувствал много силно бащинството. Още повече, че малко след раждането на Медоу кариерата му тръгва нагоре и му се налага да лети по целия свят.

Съдбовна се оказва срещата му с режисьора Роб Коен, който го вижда на кастинга за филма си "The Skulls".

"Пол се появи, но на мен ми изглеждаше по-скоро като сърфист. Въпреки това чувствах, че е правилният човек. Казах му, че искам от него да остави на заден план калифорнийското момче и да изведе на преден план момчето от Източния бряг. Дръпнах го настрана и му казах, че ще му дам още един шанс, но го помолих да не се проваля на следващото прослушване", спомня си режисьорът.

Тогава Пол решава да замине със свой приятел в Ню Йорк, за да попие изцяло от духа и начина на живот в Голямата ябълка. Връща се за следващия кастинг с напълно нова визия и дикция и получава ролята. Двамата с Роб успяват да се стиковат прекрасно на снимачната площадка, тъй като режисьорът се отнася с него като с истински актьор, а не просто като с хубаво, калифорнийско момче. Тогава идва и въпросът от страна на Пол към Коен: "По какъв проект работиш?" Оказва се, че следващият филм, който режисьорът ще снима, е "Бързи и яростни". И Пол ще има роля в него, главна роля.

Лентата „The Skulls“ среща Пол с режисьора Роб Коен, който го взима и във филма „Бързи и яростни“

Снимка: Getty mages

"Пол обожаваше колите, можеше да каже от какъв тунинг се нуждае даден автомобил, докато други актьори едва успяваха да разберат книжката с упътването. Беше си написал домашното като никой друг", разказва приятел на Пол.  

Там Пол се среща с колегата си Вин Дизел, с когото създават неразривна връзка не само на екрана, но и в живота. Тримата с Роб са наясно, че след излизането на филма, животът на всеки от тях ще се промени, а двамата актьори ще се превърнат в световни звезди. Уокър осъзнава статута си, но не се променя и не звездее. Напротив, готов е да се снима с всеки желаещ и да му даде автограф.

По-трудно обаче е за майката на Медоу, Ребека, които също стават "жертви" на популярността на Пол. Хората разпознават и искат да пипнат малката, което плаши майка й. Затова Ребека решава да замине с момиченцето си в Хаваи и да завърши колеж, за да стане учителка. Въпреки че няма да е до Медоу, актьорът приветства идеята, защото така тя ще може да бъде близо до любимия му океан.

Екипът на „Бързи и яростни“

Снимка: Getty images

Колкото и да обича работата си обаче, Уокър не е готов да направи всичко на всяка цена. Особено, когато не усеща, че дадена роля отговаря на личността му. Именно това се случва с кастингите за филма "Супермен", където е фаворит да бъде новия Кларк Кент. Той обаче не си представя да се "закотви" в образа следващите няколко години, а след като го обличат и в костюма, Пол се обажда на агента си с думите: "Това не съм аз, приключвам". И затваря телефона, без да изчака последващ отговор. Занимава, за да снима филма "Опасно синьо" с Джесика Алба, който, въпреки че не постига голям успех, дава това, от което Пол се нуждае - океан, сърфове и приключения.

Водата е лекарството, от което актьорът се нуждае, когато не е на снимачната площадка. Приятелите му споделят, че много често, след края на снимките на даден филм, той заминава сам, където да не бъде в контакт с никого и нищо, за да се наслади на тишината и природата. "Пол знаеше, когато вече имаше нужда от почивка. Това не беше бягство, а по-скоро завръщане към реалността. Много често отиваше на места, на които не просто имаше добри вълни, но и които са по-бедни, за да му напомнят какъв е истинският живот", разказва негов приятел.

Работата му дава възможност да говори за нещата, които истински го интересуват и за които го е грижа. Едно от най-вълнуващите му преживявания се оказва експедиция с фондация, която се занимава с опазването на бялата акула. Водещият изследовател на екипа разказва, че при първата си среща с морския хищник, Пол се чувствал като малко дете. Малко по-късно актьорът тайно дарил огромна сума за организацията.

След земетресението в Хаити, пък намери начин да отлети за острова, за да помогне, въпреки че нямало полети. Взел със себе си и екип с пожарникари, които да му помагат в спасяването на хора. Прави всичко това напълно безкористно, със собствени средства, без да го обявява по медиите, или да се старае да прави от подвига си публично достояние. Категорично забранява и на мениджъра си да споделя каквото и да било за деянието му.

Всичките му успехи обаче не могат да се сравнят с момента, в който Пол разбира от дъщеря си Медоу, че иска да напусне Хаваи и да отиде да живее с него. "Сега мога да бъда до нея в най-важния период от живота й", споделил Пол на чичо си. Баща и дъщеря създават неразривна и невероятно близка връзка. Прекарват цялото си време заедно, обсъждат предложенията му за проектите. За него момичето му е на първо място, а най-любимата му роля е тази на баща.

Медоу е на 1 годинка, когато на големия екран излиза първата част на "Бързи и яростни". В чест на покойния й баща, тя получи и роля в последния филм от франчайза. "Израснах на снимачната площадка, гледайки баща ми, Вин, Джордана, Мишел, Крис и други на мониторите. Благодарение на баща ми съм родена в семейството на "бързите". Не мога да повярвам, че и аз съм част от филма. С тези, които са били до мен, гледайки ме как раста.", написа Медоу, към кадър от лентата.

"Толкова съм благословена, че мога да почета наследството на баща си и да споделя това с него завинаги", допълни още тя.