Сигурно си спомняте, но е съвсем възможно и да сте забравили, че през 2011 г. малкият екран у нас бе превзет от сериала "Чък", разбира се с малко закъснение, в сравнение с американската му премиера. Шоуто даде един по-различен поглед върху шпионските истории, които до онзи момент бяхме свикнали да гледаме по телевизията, внасяйки свеж хумор в наситения с екшън сюжет.

Вижте Ивон през годините >>

В центъра на събитията стои лишеният от каквато и да е амбиция компютърен експерт Чък Бартовски, в чието ежедневие не присъстват никакви вълнения. Изхвърлен от университета "Станфорд", при това само на крачка от дипломирането си, той живее в Бърбанк, Калифорния, под един покрив с по-голямата си сестра Ели и приятеля ѝ Девън (когото нарича "Капитан Страхотен", защото според него във всяко отношение той е... ами, страхотен), които са лекари. Чък пък работи в голям магазин за електроника, част от веригата "Купи още", заедно с най-добрия си, но леко чалнат приятел Морган. Животът му се променя коренно, когато получава имейл от бившия си състудент и съквартирант Брайс Ларкин, за когото Чък дори не подозира, че е агент на ЦРУ. Съобщението съдържа строго секретна информация на правителството, закодирана в множество изображения, която се прехвърля в съзнанието му, след като той го отваря. Така Бартовски се превръща в Базата данни - човешки суперкомпютър, съхраняващ тайните на правителствените агенции. Разбира се, Националната служба по сигурност и ЦРУ искат да си върнат информацията, затова за целта изпращат свои агенти. Оттук започва и истинският шпионски "купон", който разполага с всичко необходимо за доброто настроение на зрителите - от шеги през ритници до престрелки и експлозии...

Всъщност, съвсем спокойно може да се каже, тайното оръжие за високия рейтинг на предаването, е актрисата в главната женска роля Ивон Страховски. Тя се превъплъщава в агент Сара Уокър, притежаваща не само убийствени умения в ръкопашния бой, но и убийствен външен вид... Да, нежната и естествена красота на блондинката безспорно провокира интереса на мъжката част от аудиторията, която не бе в състояние да откъсне поглед от нея.

Тогава тя бе на върха на славата, но напоследък сякаш по-рядко присъства под светлините на прожекторите... А може би ние просто не я виждаме? Ето защо сега ще проследим нейната история, за да разберем къде е днес и защо се изгуби от полезрението ни.

Може би е удачно да започнем от факта, че истинската ѝ фамилия не е Страховски, а Стрежховски, само че за американците нейното произнасяне се оказва истинска мисия невъзможна, затова продуцентът на хитовия сериал "Чък" я променя така, че зрителите да не се затрудняват в изричането ѝ. Но преди да стигнем до този момент, нека превъртим лентата назад до самото начало... както си му е редът.

Ивон е родена на 30 юли 1987 г. в предградията на град Сидни, Австралия, в семейството на Пьотр и Божена, които са емигранти от Варшава. Баща ѝ е електронен инженер, а майка ѝ - лабораторен техник. Когато е на 5-годишна възраст тръгва на уроци по танци, които посещава докато навършва пълнолетие. Днес тя е на мнение, че именно интензивните тренировки са оформили прекрасната ѝ фигура.

"Танците не само ме научиха на дисциплина, те изградиха тялото ми. Те оформят мускулите, но също така променят стойката и цялото излъчване на човек. Благодарна съм, че този опит значително ми помогна като актриса, защото бойната хореография на екшън сцените на филмите, в които съм участвала, много наподобява танц", казва тя в свое интервю.

Важно е да е подчертае, че привлекателната външност на Ивон е подплатена с интелект, превръщайки я в истинска жена-мечта. Тя винаги е била прилежна и любознателна ученичка, а благодарение на качествата си бързо се превръща във фаворитка на своите преподаватели. Самата тя споделя, че никога не е приличала на останалите си връстнички по няколко причини: на първо място, в тийнейджърския си период не се е считала за женствена, не се е интересувала от типично "момичешки неща" и не обичала да се глези, второ - харесвало ѝ е да си пише домашните и да носи училищната униформа и трето... не била почитателка на Брад Пит.

Красавица споделя, че по онова време, докато всички нейни съученички били влюбени в звездата от "Троя" и облепяли стените в стаите си, учебниците и тетрадките си с неговия образ, тя въздишала по Том Ханс.

Гимназиалното ѝ обучение преминава в колежа "Стретфилд", а през 2003 г. се дипломира с отличен успех в Университета в Западен Сидни. Кратко след дипломирането си основава малка театрална компания. Всъщност страстта ѝ към киното се появява когато е на 12 г. Тогава започва да посещава уроци по актьорско майсторство и скоро прави дебюта си на училищната сцена в Шекспировата постановка "Дванадесета нощ", в която играе Виола. По-късно, след като завършва висшето си образование, решава да разбере дали е достойна за малкия екран. Без дори да се замислят, режисьорите на три австралийски сериала ѝ дават роля в своите проекти. Точно тези участия отварят пред нея вратата на Холивуд.

През 2007 г. изпаща свои видео запис за кастингите на три различни американски предавания, но продуцентите на екшън-комедията "Чък" първи се свързват с нея, при това още на следващия ден, след като получават кадрите. Те искат да направи репетиция с актьора Закари Леви, който се превъплъщава в основния действащ персонаж, за да са напълно сигурни, че тя е тяхното момиче. Само седмица по-късно официално я избират за образа на ЦРУ агента Сара Уокър и искат от нея да се премести в САЩ.

Шест месеца по-късно, заедно със своите родители, тя се установява за постоянно в Лос Андежлис. Независимо колко блясък има в Меката на киното обаче, хубавицата се определя като традиционалистка, която завинаги ще остане свързана с родното си място, ето защо при всяка възможност го посещава.

"Австралийската провинция определено е нещо наистина специално и няма равна по красота. За щастие имам възможност често да се връщам в страната си. Обожавам специфичната култура на Мелбърн", разкрива тя.

Разбира се, Градът на ангелите има редица предимства, които тя не подценява, но там не винаги се чувства в свои води.

"Помня как преди време някакъв мъж, накичен с множество бижута, спря до мен луксозния си автомобил на булевард "Сънсет" и ми предложи да скоча при него и да отида на някакво парти в Малибу. Единствената ми реакция беше да попитам: "Кой си ти? Не те познавам и не ме интересува колко хубава е колата ти!", разказва Ивон.

Още в самото си начало продукцията на гиганта NBC с нейно участие се превръща в тотален хит, който забавлява публиката в продължение на 5 години, изстрелвайки я сред най-ярките знаменитости в телевизията. Нейната съблазнителна визия пък ѝ отрежда челното място в редица мъжки списания като "FHM" и "Maxim", които я провъзгласяват за най-сексапилната жена на малкия екран.

Оттук кариерата ѝ тръгва стремглаво нагоре, прибавяйки във филмографията ѝ заглавията "Декстър", "Аз, Франкенщайн", "24", "Хищникът", "Елитни убийци", "Историята на прислужницата" и др.

През лятото на 2017 г. тайно сключва брак с приятеля си Тим Лодън, с когото са заедно повече от шест години. Te се женят в Пасо Робле, Калифония, без излишен шум. Денят e толкова горещ, че след церемонията двамата скачат с дрехите в близко езеро, за да се разхладят. През октомври 2018 г. тя дава живот на Уилям, който е първо дете и за двамата.

Ивон със сина си Уилям

Снимка: Официален профил в Instagram

В свои интервюта блондинката споделя, че в началото ѝ се наложило да крие бременността си, понеже все още се снимала в "Историята на прислужницата". През първото ѝ тримесечие, в продължение на дни колегите ѝ смятали, че е болна, но в крайна сметка тя събрала екипа и директно им казала, че всъщност очаква дете.

Днес графикът ѝ продължава да бъде все така натоварен. Миналата година излезе лентата "Angel of Mine", в която си партнира с Люк Евънс, а през следващата година се очаква да излезе нов сериал с нейно участие, който носи името "The Tomorrow War".

Страховки предпочита да изпълнява образите на жени, които се водят от своите принципи, държат на достойнството си, но не игнорират проблемите и предизвикателствата. Не крие, че ѝ допада, когато попадне на сценарий, в който може да открие част от себе си и да се идентифицира с някои от героите. Според нея емпатията е важна за киното.

Ако я попитате какви мъже харесва, нейният закачлив отговор ще бъде: "Мъж без косми не е мъж. Така го виждам аз". Тя е на мнение, че не трябва да се прекалява с крайните метросексуални очаквания към господата, които според нея днес се поддържат повече от жените.

Фигурата си след раждането поддържа с редовни физически упражнения, но без да прекалява, нещо повече - дори не притежава членска карта за фитнес зала. За сметка на това набляга на плодовете и зеленчуците, но се стреми да не се ограничава и от време на време се отдава на любимите си изкушения.

В Инстаграм тя периодично радва почитателите си с нови кадри, разкриващи работните ѝ ангажименти, семейни почивки и как расте сина ѝ.