Порнозвездата Сторми Даниелс ще трябва да плати на бившия президент Доналд Тръмп близо 300 000 долара за адвокатски хонорари, след като федерален апелативен съд отхвърли искането ѝ да отмени решение на по-долна инстанция по неуспешния ѝ иск за клевета срещу него.

Решението от петък, с което Тръмп се похвали в изявление, публикувано в понеделник вечерта, вероятно слага край на продължилата години наред съдебна вражда между Даниелс и бившия президент, свързана с твърдението ѝ, че са правили секс за една нощ през 2006 г.

Embed from Getty Images

В тази вражда и двамата им бивши адвокати бяха осъдени за тежки престъпления,  свързани с последиците от нейното твърдение. Тръмп отрича да е правил секс с актрисата от продукциите за възрастни.

Преди дни тя сподели, че ще влезе в затвора, но няма му плати и цент. След това Даниелс публикувано в Twitter изявление като заяви, че бившият държавен глава на САЩ е спечелил делото "по формален признак", тъй като тогавашният ѝ адвокат Майкъл не е подал своевременно уведомление за обжалване по делото за клевета.

В решението си от петък Окръжният апелативен съд на САЩ за 9-и окръг заяви, че не е компетентен да разгледа жалбата на Даниелс по въпроса за адвокатските хонорари, тъй като тя не е подала известие за обжалване в рамките на 30-дневния срок от решението на федералния съдия, с което се присъждат хонорари на Тръмп.

Апелативният съд също така заяви, че същият съдия правилно е включил още 1000 долара санкции срещу Даниелс в същото решение, с което е присъдил адвокатски хонорари на Тръмп.

В понеделник бизнес магната определи решението на 9-ия съдебен окръг в негова полза "тотална и пълна победа и оправдание за и от мен" и повтори твърдението си, че не е правил секс с блондинката.

"Съдебният процес беше чисто политически трик, който никога не трябваше да започва или да се допуска, и съм доволен, че моите адвокати успяха да го доведат до успешен край, след като съдът напълно отхвърли нейната жалба", заяви Тръмп. "Сега ми остава само да изчакам всички пари, които тя ми дължи."

Embed from Getty Images

Случаят води началото си от есента на 2016 г., когато Тръмп е кандидат за президент, а тогавашният му личен адвокат Майкъл Коен плаща на Даниелс 130 000 долара в замяна на съгласието ѝ да мълчи за твърдението си, че е правила секс с Тръмп. Когато по-късно Коен се призна за виновен за федерални престъпления, които включват нарушения на правилата за финансиране на предизборни кампании, свързани с плащането, той заяви, че е платил парите на Даниелс по указание на Тръмп.

През 2018 г. Даниелс съди Тръмп, когато той беше президент, като искаше да анулира споразумението за неразкриване на информация с Коен. Макар че по-късно Тръмп се съгласи да не прилага споразумението, през 2020 г. съдия му нареди да плати на Даниелс повече от 44 000 долара за съдебните ѝ разноски по това дело.