Британският принц Андрю възобнови опитите си да бъде прекратено делото срещу него по жалбата на американка, която го обвинява в сексуално насилие.

Адвокатите му посочват множество причини в полза на искането на сина на кралица Елизабет Втора. Те настояват, че ако е имало сексуален акт между принца и ищцата Вирджиния Джюфре, то той е бил по взаимно съгласие. Защитата смята също, че Джюфре няма право да води делото в САЩ, тъй като има постоянно жителство в Австралия.

Адвокатът Дейвид Бойс, представляващ Джюфре, разпространи изявление, в което твърди, че Андрю "продължава подхода си да отрича и да обвинява жертвата".

Защитата внесе искането си във федерален съд в Манхатън, където Джюфре подаде през лятото жалбата срещу принц Андрю.

38-годишната американка Вирджиния Джюфре настоява, че е била жертва на трафик от страна на финансиста Джефри Епстийн, за да прави секс с херцога на Йорк в Лондон, когато е била 17-годишна и непълнолетна според законите в САЩ. Тя смята, че трябва да получи финансово обезщетение.

Снимка: Getty Images

Синът на кралица Елизабет Втора категорично отхвърля всички твърдения на американката. Официално засега не са му отправени обвинения.

Херцогът на Йорк за пореден път се опитва да спре делото. По-рано този месец манхатънският съдия Люис Каплан отхвърли подобен иск, припомня БТА. Началото на процеса вероятно ще бъде между септември и декември, освен ако двете страни не постигнат споразумение.

Преди дни принц Андрю беше лишен от титлата Кралско височество и ще се яви на процеса в САЩ като частно лице.

Снимка: Getty Images