Принц Андрю смята да си върне високопоставената охрана, след като бе лишен от кралска закрила, научи онлайн изданието "Radar".

След скандала с Вирджиния Джуфър и факта, че вече не е работещ кралски служител, на херцогът на Йорк бе осигурена охрана, финансирана от данъкоплатците, състояща се от въоръжени полицаи, които го придружаваха при всички посещения извън Уиндзор.

Миналата есен обаче стана ясно, че въоръжените служители са били заменени с частни охранители, на които е разрешено да използват само електрошокови палки. Според нов доклад, изнесен за "Radar" Андрю е получил подкрепата на бившия министър на вътрешните работи - Прити Пател. Тя е изпратила имейл до главния съветник на крал Чарлз, пише "The Sun", в който е предложила да се обмисли преразглеждане на защитата на Андрю, като същевременно е обърнала и внимание на това как принц Хари също е загубил охраната си, след като се е оттеглил от висшите си задължения. На охраната на Хари и Меган не й е позволено да носи оръжие във Великобритания. В тази връзка принцът пожелал за по-високо ниво на защита за него и семейството му.

"Нейната намеса (тази на Прити), бе крайно неразумна и несправедлива спрямо кралят - и по-скоро ще навреди на Андрю, отколкото да му помогне. Въпреки това по-важният въпрос е - защо обществото трябва да плаща 3 млн. долара годишно, за да защитава човек, който рядко напуска дома си?", пита кралският експерт Ингрид Сюард.

Бъкингамският дворец и Министерството на вътрешните работи не коментираха въпросите, свързани със сигурността.

Макар и без отговор, Пател, чието писмо до краля изтече в медиите, заяви: "Разочароващо е, че тази кореспонденция е изтекла в публичното пространство и се извинявам на Негово величество за трудностите, които е причинила."