В старите времена кралят е можел да изгони непокорните си роднини или дори да им отреже главата.

Но сега е 2023 г. и крал Чарлз Трети просто е ядосан от продължаващото неподчинение на семейството си, споделят източници пред изданието Page Six.
Вътрешни лица твърдят, че тези спорове са "разгневили" монарха в момент, когато той трябва да се съсредоточи върху коронацията.
Докато принц Хари и Мегън Маркъл все още преговарят за присъствието си на големия ден (въпреки че датата за заявяване на присъствие - 2 април - вече е изтекла), 74-годишният Чарлз и по-малкият му брат принц Андрю се борят за недвижими имоти.
Той бе принуден да се откаже от кралските задължения, след като през 2022 г. бе повдигнато дело срещу него заради сексуално посегателство, а и беше втори за трона, докато принцеса Даяна не роди най-големия син на Чарлз, принц Уилям.

Сега Андрю отказва да се подчини на исканията да се изнесе от дворцовия си дом на стойност 37 милиона долара в Уиндзор, въпреки исканията на бъдещия монарх.
В опит Чарлз да го убеди да се премести, му е дал ключовете от Фрогмор Котидж - къща с пет спални, в която доскоро бяха Мегън и Хари. Въпреки това Андрю отказва да напусне много по-големия си дом, в който живее от 2003 г. насам.

Принц Андрю

Снимка: АР/БТА

"Андрю не иска да го напусне, защото имотът се възприема като символ на висшето кралско семейство", казва кралски източник, който допълва: "Уилям, който е престолонаследник, обаче му е хвърлил око."

Големият син на Чарлз живее със съпругата си Кейт и трите им деца в Аделайн Котидж на този етап. Но вече се говори, че къщата им е твърде малка, особено когато Уилям се нуждае от повече офис пространство, за да може да се справи с нарастващата си роля и ангажименти.

"Вилата, в която живеят, някога е принадлежала на хора, които са работили за кралските особи", казва кралският коментатор Джошуа Ром. "Много по-разумно е той да има тази къща, след като Андрю вече не е "работещ кралски служител" и следователно не се нуждае от офис или от посрещане на високопоставени лица."

"Отношенията между краля и брат му никога не са били толкова лоши", казва източник.

Крал Чарлз Трети

Снимка: Getty Images

Найджъл Хоторн, автор на "Принц Андрю: Епщайн, Максуел и дворецът", който в момента пише книга за отношенията между Чарлз и Андрю, добавя: "Отношенията им никога не са били лесни и те винаги са били в конкуренция помежду си. Но проблемът с това да бъдеш резерва е, че всеки път, когато някой от кралското семейство роди, ти се свличаш надолу в класацията и Андрю е напълно засенчен. Чарлз е крал и притежава цялата власт."

Въпреки проблемите в отношенията им, Андрю получи първостепенна позиция, точно зад крал Чарлз и кралицата-консорт Камила, по време на семейната разходка за Великденската служба в неделя. Разходката до църквата бе най-голямата поява на висши кралски особи тази година, а Андрю застана до сестра си принцеса Ан.

Снимка: Getty Images

Бившият кореспондент на Би Би Си Питър Хънт написа в Twitter след това: "Нищо не е случайно при кралските особи"
"Така кралят заявява, че е до Андрю в личен план, и демонстрира семейното единство преди коронацията", добавя Ром за разходката.

Чарлз иска да бъде възприеман като пестелив крал в момент, когато Обединеното кралство преживява така наречената "криза на разходите за живот" на фона на нарастващата инфлация.
В рамките на това той иска да "намали броя на членовете" на кралското семейство, което не включва финансиране на опозорения му брат с милиони долари всяка година.

Андрю подписа 75-годишен договор за наем на вилата след смъртта на баба си, Кралицата-майка, която е живяла там преди него.

Но в известен смисъл Чарлз получи основание да го изсели наскоро, когато в пресата се появиха съобщения, че брат му се оплаквал пред приятели, че кралица Елизабет е оставила всичките си пари на Чарлз, което означава, че той не може да си позволи дори пари за ремонт. И щом няма тази финансова възможност, кралят, като собственик на имота, има повод да го изгони.

"Андрю има малко собствени пари. Ако не може да си позволи поддръжката на голямо жилище като "Роял Лодж", той няма да има друг избор, освен да се премести.", споделя източник.

Снимка: БТА/AП