Британският принц Андрю е постигнал финансово споразумение с американката, която го обвинява в сексуално насилие, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на съдебни документи.

Вирджиния Джюфре (38 г.) заведе през лятото дело срещу херцога на Йорк, като го обвинява, че я е изнасилил, когато е била на 17 години и непълнолетна според американските закони. Тя настоява, че е била жертва на трафик от страна на финансиста Джефри Епстийн, за да прави секс с принц Андрю в Лондон, допълва БТА.

С внесените във федерален съд в Манхатън документи адвокат Дейвид Бойс, който представлява ищцата, информира, че двете засегнати страни са постигнали принципно споразумение и ще поискат прекратяване на делото в рамките на един месец.

Херцогът на Йорк се е съгласил да направи сериозно дарение за благотворителната дейност на Джюфре.

"Принц Андрю възнамерява да направи значително дарение за благотворителната организация на госпожа Джюфре в подкрепа на правата на жертвите. Принц Андрю никога не е имал намерение да злепоставя госпожа Джюфре и приема, че тя е страдала както като доказана жертва на насилие, така и в резултат на несправедливи публични атаки", се казва в документите.

"Принц Андрю съжалява за познанството си с Епстийн и поздравява за храбростта госпожа Джюфре и другите оцелели", се допълва в документа.

Финансистът Епстийн, който бе осъден за трафик на непълнолетни за сексуална експлоатация, почина в затвор в Манхатън през лятото на 2019 г.

Сумата, за която е постигната договорката между херцога на Йорк и Джюфре не се съобщава.

От Бъкингамкия дворец отказват коментар на съобщението за споразумението. Говорител на принц Андрю също не коментира.

Синът на кралица Елизабет Втора категорично отхвърля твърденията на Джюфре. А многобройните опити на адвокатите му да не се стигне до дело в САЩ се проваляха.

В края на януари съдия отхвърли поредна жалба на защитата на херцога на Йорк. Очакваше се процесът да започне между септември и декември т.г. Официално не са отправени обвинения на принц Андрю.

Той беше лишен от титлата Кралско височество и трябваше да се яви на процеса в САЩ като частно лице.