Британският принц Андрю се отказва от почетното си членство в престижен голф клуб в Шотландия. Херцогът на Йорк, обвиняван в сексуално насилие от американка, е прекратил участието си в "The Royal & Ancient Golf Club of St Andrews", който е сред най-авторитетните в света.

От организацията обявиха това две седмици, след като синът на кралица Елизабет Втора беше лишен от почетните си военни звания и правото да бъде патрон на благотворителни организации заради предстоящото дело в САЩ.

"Клубът получи известие, че той ще се откаже от почетното си членство. Ние уважаваме и оценяваме негово решение", се казва в разпространеното съобщение.

През изминалото лято Вирджиния Джюфре (38 г.) заведе дело срещу аристократа, като го обвинява, че я е изнасилил, когато е била на 17 години и непълнолетна според американските закони. Принц Андрю категорично отхвърля твърденията на жената. Очаква се процесът да започне между септември и декември т.г. Засега официално не са отправени обвинения срещу него.

"The Royal & Ancient Golf Club of St Andrews" е основан през 1754 г. и помага за изготвянето на правилата за този спорт в продължение на 250 години, преди това да бъде възложено на друга организация, пише БТA. Той е частен голф клуб, в който членуват около 2400 души от цял свят.

The Royal & Ancient Golf Club of St Andrews

Снимка: iStock by Getty Images