Съдия от Висшия съд в Лондон разреши в четвъртък искът на принц Хари срещу издателя на таблоида "The Sun" да влезе в съда, предадоха световните осведомителни агенции.

По този начин магистратът сложи край на опитите на пресгрупата на Рупърт Мърдок да отхвърли започването на дело.

Съдебният иск бе по повод твърдения, че вестникът е използвал незаконни методи за събиране на информация за принца. Херцогът на Съсекс твърди, че издателството на вестник "The Sun" и на вече несъществуващия "News of the world" е хакнало телефона му и е използвало частни детективи и измама, за да събере незаконно информация за него преди две десетилетия.

"News group newspappers", която е собственост на Мърдок, твърди, че искът би трябвало да бъде отхвърлен, тъй като претенциите са предявени след изтичането на шестгодишната давност за това.

Съдия Тимъти Фанкорт отсъди в полза на вестниците, че Хари е бил достатъчно добре запознат със скандала с телефонните хакери, за да заведе делото си по-рано. Той обаче обяви, че ще му позволи да продължи с дело по исковете за други незаконни намеси, като например използването на частни детективи, наети да го следят.

Снимка: АР/БТА

Решението е подобно на това, което Фанкорт взе през май по друг съдебен иск, заведен от актьора Хю Грант, когато също отхвърли обвиненията в хакерство по телефона.

Адвокатът на Хари твърдеше, че той е бил възпрепятстван да предяви иска по-рано поради "тайно споразумение" между кралското семейство и вестниците, в което се призовава за извънсъдебно споразумение и извинение. Споразумението, което според принца е било одобрено от покойната кралица Елизабет Втора, е трябвало да предотврати бъдещи съдебни дела от страна на кралското семейство.

Издателят обаче отрече да е имало тайно споразумение, а Фанкорт обяви, че Хари не е представил доказателства за такова споразумение.

Снимка: Getty Images

Делото е по един от трите съдебни иска за телефонно хакерство, които Хари е завел срещу британски издатели на таблоиди.

Решението на съда в Лондон идва по-малко от два месеца след като Хари даде показания по дело срещу издателите на "Daily Mirror", предва БТА. Той стана първият високопоставен член на кралското семейство, който дава показания в съда от повече от век насам.