Битката на принц Хари за полицейска закрила във Великобритания претърпя пореден неуспех, съобщават Ройтерс и Асошиейтед прес.

Съдия днес отхвърли искането му да обжалва по-ранно решение, потвърждаващо становището на правителствена комисия да ограничи достъпа му до публично финансирана охрана заради отказа му от статута на работещ член на кралското семейство.

Дългогодишната съдебна битка започна преди повече от четири години, когато Хари оспори решението на комисията. Той твърди, че със семейството му все още се нуждаят от въоръжена охрана заради враждебността, насочена към него и съпругата му Меган в социалните мрежи и непрестанното преследване от страна на новинарските медии.

Съдия Питър Лейн от Висшия съд в Лондон обаче постанови през февруари, че решението на комисията, което предвижда "индивидуална" охрана при необходимост, не е незаконно, ирационално или необосновано.

В повечето случаи британските ищци нямат автоматично право да обжалват и преди това трябва да поискат разрешение от първоначалния съд.

Висшият съд каза днес, че е отхвърлил първоначалното искане на принц Хари за разрешение за обжалване. Сега обаче той може да поиска разрешение директно от Апелативния съд.