Когато беше съвсем млад усмивката му напомняше на тази на Вал Килмър и можеха да изиграят братя. Момчето обаче порасна. Уилям Артър Филип Луи Маунтбатън-Уиндзор, както е пълното име на принц Уилям, тази седмица пристъпи в една много интересна възраст - навърши 40 години. Равносметката дотук е повече от богата - има хубав брак, татко е на три деца, има любовта на повечето британци, които искат да е следващият им крал. Разбира се с хората, харесват го, има възможността да помага и променя света. Както е казано - на когото много е дадено, от него много ще се изисква. 

Уилям е първият бъдещ крал, роден в болница и е втори наследник на трона след баща си. Появява се в крилото "Линдо" на болницата "Сейнт Мери" в Лондон. Принцеса Даяна постави началото на нова традиция, раждайки него и брат му принц Хари там. След това и трите деца на принц Уилям и съпругата му Катрин, херцогиня на Кеймбридж, се раждат в крилото "Линдо".

Embed from Getty Images

Хари и Меган обаче не спазиха традицията при появата на синът им Арчи.

Титлите на Уилям са - херцог на Кеймбридж, граф на Стратърн, барон на Карикфъргъс, кралски кавалер на най-благородния Орден на жартиерата.

Embed from Getty Images

Кръстен е на 4 август 1982 г. в Музикалната зала на Бъкингамския дворец от архиепископа на Кентърбъри, д-р Робърт Рънси.

Едва 9-месечен, в разрез с кралската традиция, принц Уилям придружава родителите си на 6-седмичното им официално посещение в Австралия и Нова Зеландия.

Embed from Getty Images

Някои от любопитните факти около него гласят например, че не може да лети в същия самолет с баща си, защото ако стане инцидент, може да отнеме живота на двама бъдещи крале.

Когато бил дете, искал да стане полицай.

Уилям свободно френски и знае латински. Освен това говори малко испански и учи уелски, когато наследява титлата принц на Уелс.

Embed from Getty Images

Завършва колежа в Итън през юни 2000 г. Докато е там, той живее в "Manor House" и е капитан на неговия отбор по плуване. Обича да готви и посещава кулинарни курсове, докато учи в Итън.

После се дипломира в университета "Сейнт Андрюс" в Шотландия с магистърска степен по специалността "История на изкуството", през 2005 г. В университета среща и бъдещата си съпруга Кейт.

Преди да отиде в университета, той отдели една година за почивка и отчасти работи по проект с благотворителната група "Raleigh", където младите хора помагат на по-бедните общности по света.

За 17-ия му рожден ден принц Чарлз подарява на Уилям първата му кола, VW Golf.

И той, и баща му и брат му са запалени поло играчи. Казва, че се е отказал да играе хокей, когато на приятеля му са му избили зъбите.

Снимка: Getty Images

Удар от стик за голф през 1991 г. му оставя отпечатък на челото за цял живот след направени 24 шева. Фен е на Хари Потър и споделя уникална черта с момчето магьосник: именно този белег, когото принца нарича "белег на Хари Потър". "Казвам му така, защото понякога блести ти и някои хора го забелязват. Друг път - изобщо не го забелязват", каза той пред BBC. Получил го от стик за голф, едва 9-годишен, докато играел с приятел.

Друг интересен момент от биографията му е, че е пилот на въздушна линейка.

След военната си кариера принц Уилям не се отказва да лети. Той работи в службите за спешна помощ като пилот на хеликоптер на въздушна линейка, заедно с парамедици и лекари, с които спасяват животи. "Искам в края на деня да се чувствам така, сякаш съм направил промяна и принос", казва принцът. По повод тъгата по майка му разказва как веднъж: "Летях до един наистина тежък случай, малко момче и автомобилна катастрофа. Усетих болката на семейството и това ме върна към преживяното с майка ми". Той описва загубата на майка си Даяна като "болка като никоя друга". Сподели пред GQ: "Не мисля, че някога ще бъде напълно излекувана". Принцът е на 15 години когато Даяна загива. Има 150 полета и спасителни операции.

Имайки свои собствени деца, той констатира, че разбира колко ценен е живота.

След кратка раздяла с Кейт, той й предлага брак по време на почивка в Кения през октомври 2010 г. Новината за годежа беше обявена публично на 16 ноември 2010 г. Те са петнадесети братовчеди. Уилям се нуждае от разрешението на баба му, кралица Елизабет II, да се ожени преди 25-ия си рожден ден. Сключват брак на 29 април 2011 година в Уестминстърското абатство. Херцог и херцогиня на Кеймбридж са титлите, които Елизабет Втора им дава в деня на сватбата.

Снимка: Getty Images

Швейцарският ски курорт Вербие е едно от любимите места на Уилям и Кейт.

Тийнейджърската му тръпка е Синди Крауфорд. Любимите му групи са Coldplay и Linkin Park.

Принц Джордж, първородният син на Уилям и Кейт, се ражда на 22 юли 2013 г.

Принцеса Шарлот, второто им дете, се ражда на 2 май 2015 г.

Принц Луис идва на бял свят на 23 април 2018 г.

БТА/AP

Преди време принц Уилям говори за любовта си към австралийската рок банда AC/DC и за музикалните вкусове в семейството си в подкаста "Prince William: Time To Walk", който е записан за Apple в полза на психичното здраве. Уилям сподели, че слуша парчето "Thunderstruck" на групата от 1990 г., за да се настрои за работната седмица. Уилям също така говори за майка си принцеса Даяна, която е усилвала звука на осемдесетарския хит "The Best" на американската певица Тина Търнър, за да облекчи безпокойството на двамата с брат му Хари, докато ги връща с колата в пансиона след празниците.

"Майка ми пееше с пълно гърло, докато шофира", казва Уилям, като допълва, че понякога към тях се включвал и полицаят, който ги охранява в колата.

Относно перспективата да стане крал, смята:

"Притеснявам се, но всъщност не мисля много за тези неща, защото няма смисъл да се тревожа за неща, които все още не са налице. Не че никога не искам да го правя, просто не съм склонен на толкова млада възраст да се хвърля в дълбокото".

Той подари годежния пръстен на майка си на Катрин с обяснението: "Мама не може да участва в забавлението и вълнението от всичко това. Това беше моят начин да я доближа до всичко това".

Преди време той разказа и как майка му, принцеса Даяна го е водела в приют за бездомни, за да му покаже хора "изоставени от късмета" и че истинският живот се случва извън страните на двореца. Следвайки примера й той става патрон на благотворителната организация за бездомни Centrepoint. После става патрон и на друга организация, занимаваща се с проблемите на бездомните The Passage. 

В помощ на бездомните той продаде 35 броя на списание "Big issue" за 45 минути преди седмица. 

Една от житейските му максими гласи: "Гледам от по-светлата страна на всичко. Няма смисъл да бъдете песимисти или да се тревожите за твърде много неща, защото честно казано животът е твърде кратък".

Снимка: Getty Images