На 8 септември се навърши една година от смъртта на британската кралица Елизабет II, която в продължение на 70 години пораждаше респект дори у противниците на монархията с това, че съумяваше да съчетае отговорните протоколни задължения на монарха с тези на съпруга и майка.

Сега повечето се питат кой е най-достоен от дамите в британското кралство семейство да замени Елизабет II в съчетаването на няколко роли. На този етап вниманието е насочено към кралица Камила, принцеса Катрин, Меган Маркъл, и към принцеса Ан - сестрата на крал Чарлз III и второ дете на Елизабет II и съпруга й принц Филип.

Но през годините Камила и на Меган породиха нееднозначни реакции. Камила е възприемана и днес от някои като причината за краха на "кралската приказна история" на принцеса Даяна. А Меган е набеждавана, че е отдалечила и настроила принц Хари срещу роднините му. Принцеса Ан пък продължава да стряска британците с вродената й прямота. Единствено принцеса Катрин поражда почти единодушно възхищение заради ловкостта и лекотата, с която се нагоди към ролята си на член на кралско семейство. Но в последно време тя е засенчена от друга британска принцеса - Шарлот, пише БТА.

Вижте снимки на принцеса Шарлот >>>

Принцеса Шарлот е родена на 2 май 2015 г. в Лондон и раждането й тогава бе ознаменувано с топовни салюти и с осветяване на емблематични сгради в розово. Пълното й име е Шарлот Елизабет Даяна. Изборът на това име едновременно отдава почит на Чарлз III, на Елизабет II и на Даяна.

Принцеса Шарлот е второто дете на принц Уилям и Катрин. Тя е трета в списъка с унаследяване на британската корона след баща си и брат си - принц Джордж. Това се дължи на Споразумението от Пърт от 2011 г., договорено от премиерите на страните, на които държавен глава е британският монарх. Това споразумение премахна разграничаването по полов признак при унаследяването на короната за родените след 28 октомври 2011 година. Благодарение на тази реформа и на факта, че е родена след посочената в договора дата Шарлот изпревари брат си Луи - третото дете на Уилям и Кейт, родено през 2018 г., в списъка за унаследяване на короната. Така тя попадна автоматично в историята като първата британска принцеса, която е поставена преди свой брат в списъка за наследниците на короната.

Шарлот заедно със семейството си е сменила три местожителства досега - провинциалното имение "Армър хол" в Норфолк, двореца "Кенсингтън" в Лондон и фермата "Аделаид" в парка към Уиндзорския дворец, където Уилям и Кейт се преместиха да живеят миналата година. Принцесата вече е сменила и три учебни заведения заради смяната на местожителството. Едва на три годинки тя постъпва в училището-детска градина "Уилкокс". През септември 2019 г. се присъединява към брат си Джордж в лондонското училището "Томас", което е част от верига от четири учебни заведения, ръководени от влиятелни британски фамилии и захранващи с нови попълнения престижните колежи "Итън", "Хароу", "Брайтън", "Кингс колидж" и др. От 2022 г. Шарлот и нейните двама братя посещават "Ламбрук", независимо училище, в което се обучават 615 момичета и момчета на възраст от 3 до 13 години и намиращо се в графско Бъркшър.

През годините тя, подобно на брат си Джордж, започна да придружава родителите си на културни събития и задгранични пътувания. Първият голям дебют на принцеса Шарлот на кралско светско събитие беше през 2018 г. на сватбата на Хари с Меган Маркъл, където момиченцето едва на три годинки беше шаферка. Тогава заедно с останалите пет шаферки Шарлот носеше специално проектирана рокля на модна къща "Givenchy". Тази рокля обаче се свързва в британските медии с първи скандал между Катрин и Меган Маркъл. Изработена само по предварително подадени мерки, в последния момент тя е трябвало да бъде преправяна, защото момиченцето не изглеждало добре в нея и се разплакало при вида й, което породило напрежение между двете кралски снахи.

На сватбата на Хари и Меган, а и след нея, на други светски изяви Шарлот показа, че може да бъде и своенравна и да има типичните за малко дете пристъпи на гняв. Медийните камери пък я уловиха не веднъж как се плези или гримасничи на журналистите. Постепенно обаче тя се отърси от тези детински прояви и на Диамантения юбилей на кралица Елизабет II миналия юни тя се показа като едно дете с доста по-овладяно поведение, очароващо хората със сърдечната си усмивка. По време на всички прояви по повод Диамантения кралски юбилей Шарлот демонстрира и талант да развлича по-малкия си брат Луи, за когото продължителните празнични мероприятия се оказаха истинско изпитание.

На погребението на прабаба си миналия септември Шарлот бе доведена заедно с по-големия си брат Джордж в Уестминстърското абатство. Момиченцето носеше черна шапка и черно палто-рокля, на което беше закачена диамантена брошка с формата на подкова, подарена й от Елизабет II. Тогава списанията "Elle" и "People" отбелязаха, че това е било "бойното кръщене" за Шарлот - мрачно, строго протоколирано церемониално събитие, на което жените са следени много по-внимателно от мъжете заради тоалетите и бижутата, които носят, които хем трябва да са идентични - черни и ненабиващи се на очи - хем трябва да се различават по някой щрих от тези на другите участнички в събитието. Погребението на Елизабет II беше и първият път, в който Шарлот носеше скъпо бижу и шапка - неизменни аксесоари в британските светски събития, особено монархическите, коментираха изданията. Според британските медии Шарлот, заедно с брат си Джордж, са преминали по време на държавното погребение за Елизабет II първи важен тест - как трябва да се държат на такова събитие. Списание "Hello" дори коментира, че малката Шарлот е била по-ориентирана в обстановката от брат си, когото в даден момент тя напътствала какво да прави.

Няколко месеца по-късно бе коронацията на Чарлз III в Уестминстърското абатство и тогава Шарлот определено се открои с поведението си. За разлика от брат си Джордж, който бе сред пажовете на Чарлз на церемонията, Шарлот нямаше официална роля в събитието. Но неофициалната й бе поверена заради способността й да укротява и развлича по-малкия си брат Луи. Малката принцеса се справи толкова добре със задачата, че Луи забрави по време на протяжната церемония за навика си да гримасничи и се сети за него едва на тръгване от абатството.

На коронацията Шарлот се появи и с първи пищен светски тоалет, бяла рокля с пелерина на "Alexander McQueen". Белият цвят на тоалета символизираше новото начало, отбеляза тогава "Hello". На главата си тя носеше диадема на "Jess Collett" и "Alxander McQueen" от кристали и сребро, която наподобяваше на аксесоара, носен от майка й на събитието. Според модните експерти тези аксесоари, в които доминираха листата, отдавали почит на екологичните уклони на новия крал Чарлз III, отбеляза "Vogue" тогава.

Все по-попадащата под светлините на прожекторите Шарлот, която демонстрира все по-зряло поведение, е все по-интересна за медиите. В тях вече се появиха сравнения между нея и покойната принцеса Даяна, но най-вече сравнения между нея и Елизабет II като млада.

През втората половина на август принцесата попадна в полезрението и на изкуствения интелект. Програма с изкуствен интелект, предсказваща външността на хората след няколко години, прогнозира как ще изглежда Шарлот на прага между тийнейджърството и пълнолетието, съобщи "Воаси". Кадрите, появили се в акаунта Royal Monarchies в "Инстаграм", са зашеметяващи. Шарлот прилича в тях едновременно на майка си, на Даяна и на Елизабет II, коментира изданието.

Външен вид, дрехи, бижута, прическа, снимки - всичко, свързано с Шарлот започва постепенно да се превръща в нова мания. А това пък превръща Шарлот в най-богатото дете на планетата, отбелязват италианската агенция АНСА и списание "Vanity Fair". Шарлот все още не притежава нито лира, тъй като е едва на осем годинки, но тя е оценявана на 3,6 милиарда лири или 4,2 милиарда евро, отбелязват двете медии. Оценката бе направена от специализираната компания за детски играчки автомобили "Electric ride on cars", която поддържа и блог. Компанията редовно прави класация на най-богатите деца в света. В тази класация за 2023 г. на първо място е Шарлот, на второ брат й Джордж, на трето е 15-годишната Валентина Палома Пино, дъщерята на актрисата Салма Хайек и на милиардера Франсоа-Анри Пино. На четвърто място е 8-годишният Жак Грималди, синът на принц Алберт Монакски и съпругата му, принцеса Шарлен, на пето място е Сури Круз, щерката на Том Круз, която е вече на 16 години. Следват ги на седмо и осмо място 11-годишната Айви Картър, дъщерята на Бионсе и Джей-Зи, и 9-годишната Норт Уест, дъщерята на Кание Уест и Ким Кардашиян и др.

Как компанията оценява в милиарди лири стойността на децата ли? Като взима предвид влиянието им върху модната индустрия в повечето случаи, но също и върху сувенирната промишленост. Дрехи и аксесоари, носени от Шарлот, които са вече част от масово производство или от специална колекция, или започват да се произвеждат масово, след като тя ги е носила, се изкупуват като топъл хляб. Прическите й се имитират. Нараства и търсенето на сувенири, свързани с Шарлот. И всичко това се оценява като добавена стойност в британски лири.

Още отсега става ясно, че принцеса Шарлот ще бъде подложена на двоен натиск - този на медийното и общественото внимание, съчетан с този на задълженията да си член на кралско семейство било то и в една стремяща се към модернизиране монархия. Но ще успее ли да устои Шарлот на двойния натиск с хладнокръвието на Елизабет Втора или майка си Катрин, или ще се огъне по един или друг начин като принцеса Даяна или Меган Маркъл? Засега експертите залагат на първия вариант.