Мат Хътчинс - съпруг на убитата на снимачната площада на уестърна "Rust" операторка Халина Хътчинс, благодари в Туитър за подкрепата за семейството след трагичния инцидент и призова за дарения за стипендията, учредена на името на покойната му съпруга, съобщи електронното издание "Дедлайн".

Американският филмов институт учреди фонд за стипендия на името на Халина Хътчинс, чиято цел е подкрепа за младите жени, посветили се на операторското майсторство.

Халина Хътчинс, на 42 г., беше простреляна фатално в четвъртък от актьора Алек Болдуин с реквизитен пистолет по време на снимките на филма "Rust", на който той е продуцент и изпълнител на главна роля.

Близо двеста души от снимачния екип и приятели на Хътчинс се събраха на бдение в нейна памет в Албъкърки в събота.

Преди това режисьорът Джоуел Соуза, който бе ранен в рамото при стрелбата, говори за първи път за инцидента и каза, че е потресен от гибелта на Хътчинс.

Разследването на инцидента продължава, няма отправени обвинения. От съдебни документи стана ясно, че асистент-режисьор дал на Болдуин пистолета, с който беше застреляна Хътчинс, с уверението, че е без истински патрони. Службата по трудова медицина на щата Ню Мексико разследва дали са били спазени стандартите за безопасност при използването на оръжие на снимачната площадка. След инцидента стана ясно, че членове на снимачния екип са се оплакали от условията на труд на снимачната площадка и че не са взети предвид настояванията им за безопасност, след като пистолетът, с който се стреля на снимките, през последните дни засичал.