Във Великобритания днес бе проведен първият официален парад по случай рождения ден на новия монарх крал Чарлз Трети, който се появи яздейки кон, за да инспектира войниците в церемония, провеждана ежегодно от 1760 г., предаде Ройтерс.

Парадът се състоя само няколко седмици след коронацията на Чарлз на 6 май - друга церемония, в която войници маршируваха в алени палта и шапки от меча кожа в центъра на Лондон под звуците на музика, изпълнявана от военни оркестри, пише БТА.

С появата си на кон 74-годишният Чарлз възроди традиция, от която майка му кралица Елизабет се отказа през 1986 г., когато беше на 60-годишна възраст.

Снимка: АР/БТА

По време на ежегодната церемония Чарлз бе посрещнат с кралски поздрав и извърши инспекция на войниците пред 8000 зрители, следван от сина си принца на Уелс, сестра си принцеса Анна и брат си херцога на Единбург, също на коне. Кралицата и принцесата на Уелс ги следваха в карета.

Снимка: АР/БТА

След това Чарлз се върна в Бъкингамския дворец, откъдето заедно със своето семейство наблюдава прелитането на около 70 военни самолета и хеликоптера.

Чарлз стана крал, когато майка му кралица Елизабет почина на 96-годишна възраст миналия септември. Парадът отбелязва официалния рожден ден на британския монарх и обикновено се провежда през юни, посочва Ройтерс. Действителният рожден ден на Чарлз е на 14 ноември.

Снимка: АР/БТА