Съд определи сумата от 1 милион долара за освобождаването под гаранция на обвинения в сексуално насилие певец R. Kelly, съобщиха световните агенции.

Решението беше постановено от съдия Джон Фицджералд от съда в окръг Кук, щата Илинойс. Той поясни, че общата сума се получава от 250-те хиляди долара за всяка жена, обвиняваща музиканта в насилие. Жертвите на сексуалните посегателства на R. Kelly са били на възраст между 13 и 17 години по време на неговите деяния. Съдебните власти разполагали с видеозаписи от епизодите със сексуално насилие, в които е обвинен певецът.

 

Петдесет и две годишният тъмнокож аренби певец от Чикаго R. Kelly се сдоби със световна слава през 90-те години на миналия век с хитове като "Bump N Grind", "Gotahm City", "I Believe I Can Fly" и др. Последната песен му донесе три награди "Грами" през 1996 година.

Според американската съдебна система певецът трябва да депозира 10 процента от постановената сума за пускане под гаранция, тоест 100 000 долара. Засега той не е успял да събере парите, съобщават местни медии, цитирани от световните агенции. Това означава, че R. Kelly остава зад решетките за поредна нощ. Той вече прекара две нощи в ареста.

В същото време на червения килим на Оскарите звездите похвалиха ареста на певеца R. Kelly, предаде Асошиейтед прес.

Актьорът Брайън Тайри Хенри от филма "Ако Бийл стрийт можеше да говори" каза, че наистина е доволен, че има справедливост. Той заяви, че иска предполагаемите жертви на R. Kelly да бъдат чути и правосъдието да възтържествува за тях. Актьорът допълни, че е време хората да престанат да купуват музиката на R. Kelly.

Даян Уорън, която е номинирана за най-добра филмова песен за документалния филм "РГБ", каза, че R. Kelly трябва да бъде съден. Куестлов, барабанистът на Дъ Рутс, нарече ареста на R. Kelly "заслужена справедливост" и похвали "смелите жени", които са информирали властите за случилото им се.