Режисьорът Педро Алмодовар предупреди за грешките на алгоритмите, след като афишът на новия му филм "Паралелни майки" беше премахнат от Инстагарм.

Афишът показва зърно на гърда с капка кърма в зачервено око. Ефектът е сякаш някой плаче.

В текст, публикуван в Инстаграм от актрисата Пенелопе Крус, която играе в лентата, Алмодовар благодари на почитателите си и на медиите, че са успели да преодолеят алгоритъма, "който решава какво е неприлично" и плакатът да остане в мрежата.

Постерът беше блокиран за кратко от Инстаграм в понеделник, когато беше публикуван, заради неспазване на "правилата за употреба", което предизвика бурна дискусия в социалните мрежи и испанските медии.

"Трябва да внимаваме, за да не започнат машините да решават какво можем да правим и какво не", предупреди режисьорът. Той добави, че какъвто и да е капацитетът на алгоритъма, "той никога няма да има нито сърце, нито чувство за разум", защото "не е човек".

Инстаграм се извини за инцидента днес чрез компанията майка Фейсбук, предава БТА. Говорителка обясни, че афишът е блокиран заради голотата, но че в случаи с произведения на изкуството се правят изключения. Затова публикацията му е възстановена.

С филма "Паралелни майки" ще бъде открит кинофестивалът във Венеция на 1 септември. Той е включен в конкурсната програма.

Педро Алмодовар получи почетна награда "Златен лъв" от кинофестивала във Венеция през 2019 г.