През годините хората придобиха навика да определят всяко име в Холивуд, сдобило се с късче слава, като "звезда". Това обаче е сериозна грешка, защото повечето от тях бързо изпадат от мечтания небосклон, докато истинските знаменитости продължават да стоят все така високо на него. Само че дори и сред тях има такива, които блестят по-ярко от останалите. Точно те са онези светила, успели не просто да оставят трайна следа в шоубизнеса, а да напишат неговата история. Точно като невероятната Рита Морено, чийто огромен талант завинаги промени развлекателната индустрия, а като свидетелство за това може да се приеме факта, че за своята дългогодишна кариера, продължаваща вече повече от седем десетилетия, тя е една от общо дванайсетте души, спечелили четирите най-авторитетни отличия в своята сфера, а именно "Оскар", "Еми", "Златен глобус" и "Тони".

Да, Рита, която днес навършва 90 години, е легенда, а това означава, че зад гърба си има безброй интересни истории, но сега ние ще обърнем специално внимание само на една от тях, защото тя е тази, която завинаги белязва живота ѝ. Подобно на всеки друг увлекателен разказ, съхранен и предаван във времето, и в този централно място заема любовта, а главните роли в него изпълняват две истински икони - Морено и Брандо.

Вижте снимки на Рита и Марлон >>

Но преди това съвсем малко предистория. Рита се ражда като Роса Долорес Алверио на 11 декември 1931 г. в Умакао, Пуерто Рико, в семейството на шивачката Роса Мария и фермера Франсиско Хосе. Съжителството на родителите ѝ обаче не трае дълго и само пет години по-късно майка ѝ решава да се премести в Ню Йорк, вземайки със себе си своята дъщеря, но не и сина си - по-малкия брат на бъдещата звезда, който остава на острова със своя баща. Пристигайки в Голямата ябълка, животът на момичето коренно се променя, а не след дълго става ясно, че то е орисано да бъде под светлините на прожекторите. Скоро след като се установява на новото място, започва да посещава уроци по танци при чичото на голямата по онова време филмовата актриса Рита Хейуърт. На 11 г. вече дублира на испански език американски продукции, а след още две години прави дебюта си на театралната сцена на Бродуей, която ѝ прокарва път до снимачните площадки. Така един ден, когато е на 22 г., съдбата я среща с Марлон Брандо.

Рита Морено на младини

Снимка: Getty Images

Искрите между тях прехвърчат мигновено, полагайки основите на една бурна връзка, наситена с равни дози романтика и драма, оказали се толкова опасна комбинация, че в определен момент животът на Морено е изложен на сериозен риск, пише "Biography". За осем години те неведнъж се разделят, но винаги успяват да намерят път обратно един към друг, нищо че по-голямата част от отношенията им преминава в скандали, отколкото в разбирателство.

"Той бе моята най-силна страст", казва Рита пред сп. "People" през 2017 г., сочейки към снимката на Брандо, която и досега държи в спалнята си. "Изглежда като кадър от филм, затова е тук", обяснява тя, преди насочи вниманието си към друго изображение, на което е покойният ѝ съпруг Леонард. "А той бе голямата ми любов", въздиша пуерториканката, след което разказва как за първи път се е изправила очи в очи с първата си тръпка в неговата гримьорна, по време на работата по "Дезире".

"Само дори срещата с него покачи осезаемо телесната ми температура, сякаш се бях озовала в гореща вана. Спомням си, че се изчервих цялата. Вероятно прибързахме, но бяхме обзети от онова лекомислие, което вдъхновява музиката и поезията. Да кажа, че той беше страхотен любовник - чувствен, щедър, възхитително изобретателен, би било сериозно подценяване на всичко, което Марлон направи не просто за тялото, но и душата ми. Всеки аспект от романса ни бе наистина вълнуващ, защото той бе по-ангажиран със света от всеки друг, когото някога съм познавала", споделя тя.

В миналото актрисата, изявяваща се и като певица, казва пред същото издание, че в началото на авантюрата ѝ с един от секссимволите на киното е била напълно уверена в себе си, защото е знаела, че отговаря на всичките критерии, които той търси в една жена.

Mарлон Брандо

Снимка: Getty Images

"Винаги е харесвал жени от латински произход и съм убедена, че никога не е излизал с блондинка. Макар да бе изградил репутация на суров и безчувствен мъж, в действителност бе нежен и любящ партньор", твърди тя.

Въпреки това обаче Брандо ѝ изневерява, а не след дълго Морено осъзнава, че това далеч няма да бъде единичен случай. Само че привличането, което тя изпитва, е по-силно от здравия разум.

"Не можех просто да си тръгна, нещо в мен не ми позволяваше да го сторя. Стигна се дотам, че бях обсебена от идеята да го печеля отново и отново", пише в мемоарите си. В тях разкрива още на читателите, че не след дълго е заключила, че най-ефективният начин, по който може да привлече вниманието му, е да започне да се вижда с други мъже.

Първият, с когото излиза, е Денис Хопър, но с него не постига желания резултат. Ситуацията обаче се променя, когато получава телефонно обаждане от мениджъра на Елвис Пресли, който ѝ казва, че неговият клиент бил запленен от нея, след като я видял в ресторанта на киностудиото "20th Century Fox". Така тя се възползва от интереса на певеца и се съгласява да отиде на няколко срещи с него, които обаче съвсем не преминават според очакванията ѝ. Впоследствие Рита ги описва като най-скучното преживяване, което е имала някога. Но в онези дни любимият ѝ не е наясно с този факт, ето защо когато разбира, че половинката му прекарва време с Краля на рокендрола, го обзема опустошителен гняв.

Embed from Getty Images

"Започна да блъска и чупи всичко навред. Беше наистина бесен, а аз - щастлива, макар да не му го показах. Просто стоях и хладнокръвно гледах как руши мебелите в жилището", издава Морено в свое интервю.

И просто ей така, тя отново се посвещава изцяло на токсичната си връзка с него, забравяйки напълно за новия ухажор, за когото твърди, че бил напълно лишен от страст, като пред в. "The Post" дори уточнява, че на една от срещите им той се наслаждавал на сандвича си с фъстъчено масло, банан и бекон повече, отколкото на нея.

Истинската болка обаче идва скоро след помирението им с Брандо. Тогава Морено разбира, че е бременна от него, а неговата реакция не била никак радостна, както повечето хора биха предположили.

"За мой най-голям шок и ужас, той настоя да направя аборт, като дори сам го организира, въпреки че в онзи период процедурата бе незаконна. Освен това изпрати друг човек да ме прибере след това у дома", пише тя в автобиографията си.

Нещата обаче не преминават гладко и скоро става ясно, че плодът все още е в нея и трябва да бъде хирургично отстранен в болница. Вместо съчувствие, Брандо отново бива обзет от ярост, че човекът, който е трябвало да извърши аборта не си е свършил работата. Скоро след това той заминава за снимките на лентата "Mutiny on the Bounty", по време на които се влюбва в партниращата му актриса Тарита Терипая. Междувременно Рита тъкмо е приключила с "Уестсайдска история", но дори този сериозен успех, не е в състояние да я накара да забрави за поредната измяна на мъжа, когото обича с цялото си сърце. Ето защо малко преди завръщането му, тя решава да сложи край на мъките си, поглъщайки една шепа сънотворни.

"Исках да умра. Това не бе план за самоубийство с цел отмъщение, а утеха... Бягство от болката", пише Морено в книгата си.

Но съдбата има различен план за нея и изпраща асистента на Марлон в жилището ѝ, където тя лежи в безсъзнание. Обзет от паника, той я кара в най-близката болница, а лекарите успяват да я спасяват.

"Беше унизително... Оставих го да се подиграе с мен, да ме стъпче, затова исках да си отида. Не смятах, че заслужавам да живея", казва тя пред "USA Today", поглеждайки назад в миналото.

След случилото се започва да посещава терапевт, който я съветва да прекрати веднъж за винаги отношенията си с Брандо, тъй като те ѝ носят единствено агония. В крайна сметка тя се вслушва в думите на специалиста. Така свободният вече актьор сключва брак с Тарита през 1962 г.

В продължение на шест години двамата дори не се виждат, но след това отново застават един до друг, само че пред камера, за да се превъплътят в основните действащи лица на продукцията "Нощта на следващия ден", заснета във Франция. След вечеря, на която и двамата се отпускат и изпиват повече вино от необходимото, Марлон се опитва да възроди наново огъня, горял между тях, казвайки ѝ, че всичко, което иска, е да спи с нея, но среща категоричния ѝ отказ.

Нещо повече, опита му да я съблазни отключва такава ярост в нея, че дори не ѝ се налага да играе, когато на следващия ден по сценарии героинята ѝ трябва да удари шамар на неговия персонаж.

"В този момент цялата болка, която съм таяла в мен, излезе на повърхността, обвита в агресия, насочена срещу него. Ударите ми не бяха инсценировка, бяха съвсем истински. Разбира се, това го хвана неподготвен и той опита да се защити, вдигайки ръце пред лицето си, но това не ме спря. Режисьорът обаче бе доволен от случващото се и просто продължи да снима", разказва Рита.

Гледайки въпросната сцена след години, тя казва, че в онзи миг най-после дала израз на чувствата си, благодарение на образа, който изпълнява.

"Толкова ми е жал за това момиче на екрана, чак ми се къса сърцето", признава.

И все пак, въпреки всичко преживяно, двамата с Марлон успяват да поддържат ако не друго, то поне едно необичайно приятелство, което се изразява единствено в телефонни разговори.

"Винаги ще съм му задължена, че след опита ми за самоубийство точно той бе човекът, който ме насочи към терапията. В един момент ми каза: "Имаш нужда от помощ", което сега ме кара да се смея, защото в съзнанието ми изниква сцената как един луд обяснява на друг луд, че трябва да се лекува. Но се оказа прав, а това, че го послушах, бе най-голямата услуга, която съм правила за себе си", признава Морено пред "Vulture".

До смъртта на Бандо през 2004 г. двамата често се чуват, но винаги той я търси, защото тя отказва да му се обади първа.