Най-популярната босненска рок група Dubioza Kolektiv се сдоби с нов член, който пее и свири - това е хуманоидният робот Роби Мегабайта, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Вижте снимки на Dubioza Kolektiv >>

Студенти по електроинженерство от университета в Сараево се съгласили да създадат Роби, след като музикантите от групата поискали робот, който да пасва на концепцията на албума им "#fakenews", излязъл миналата година.

"Нашият робот...обича да яде, да пие, да крещи, обича музиката", каза баскитаристът на бандата Ведран Муягич, ангажиран най-тясно с работата по дизайна на робота.

Във видеоклип за албума "#fakenews" един от музикантите се замисля, че би било забавно робот да върши работата му, докато той си почива и се забавлява. Затова си поръчва робот и го сглобява.

Постепенно роботи заменят в клипа всички момчета от групата, докато те се отдават на забавления. Но музикантите се оказват заключени извън студиото, докато роботите си правят вътре купон с красиви момичета, с които танцуват и пият.

"Всяко дребно нещо е под контрола на машините", пее Роби в песента "Take my job away". Посланието е за "Лошият изкуствен интелект, който взема хляба на добрите хора" и всъщност трябва да е иронично, казва Муягич.

Един от студентите, участвал в създаването на робота, е Алмир Бешич, който казва, че проектът бил предизвикателство, защото първоначално той и колегите му не знаели нищо за 3-Д принтирането и им липсвало нужното оборудване.

Използвали рециклирани материали, включително задвижващ вал от автомобил "Фолксваген Голф 2" и колела от бебешка количка за платформата, на която Роби се движи. Студентите работили почти две години по проекта.

Когато Роби най-сетне се появил на бял свят, настъпила "такава еуфория - след толкова усилия, толкова часове работа в университета, да видим, че работи", каза Бешич.

Снимка: Creative Visual Solutions

Dubioza Kolektiv са известни с еклектичния си музикален стил и социалните и политически ангажирани текстове на песните си. Роби участва в седмични онлайн гигове на бандата, известни като "Карантина шоу", през последната година, по време на карантината заради новия коронавирус.

Момчетата от бандата често правят концерти в България, като последната им голяма изява пред публиката у нас бе в края на ноември 2019 г., когато направиха страхотно шоу в зала "Арена Армеец София".