Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург отхвърли като неоправдана жалба на известния руски певец Филип Киркоров относно забраната той да влиза в Литва, съобщи на сайта си ЕСПЧ.

В решението си по делото Киркоров срещу Литва ЕСПЧ с мнозинство обяви жалбата за неоправдана. Решението е окончателно, отбелязва БТА. 

Искът се отнася до забраната на жалбоподателя, популярен певец и музикален продуцент в Русия, да влиза в Литва, тъй като е считан за заплаха за националната сигурност. Литовските власти установяват по-специално, че той е бил инструмент за пропагандата на Русия в държавите от бившия СССР и че като изнася редовно концерти в Крим, той подкрепя политиката на агресия на руската държава.

Като цяло съдът установява, че преценката на литовските власти, която се основава на изявленията и поведението на жалбоподателя, не е била произволна или необоснована. По-специално жалбоподателят открито е заявил, че подкрепя действията на Русия на Кримския полуостров и се е нарекъл "представител на Владимир Путин на сцената".

Освен това съдилищата в Литва са преценили, от една страна, интересите на националната сигурност и обществения ред и, от друга, действията на жалбоподателя, и в крайна сметка не намират, че забраната за влизане на Киркоров в Литва е непропорционална.

Съдът също така подчертава, че националните съдилища, Сеймът (литовският парламент) и Европейският парламент са признали необходимостта от разобличаване на руската дезинформация и пропагандната война.

В сайта на ЕСПЧ се пояснява, че жалбоподателят, Филип Бедрос Киркоров, е български и руски гражданин, който е роден през 1967 г. и живее в Москва.

През януари 2021 г. литовските миграционни власти, по искане на министерството на външните работи, му забраниха да влиза в Литва за срок от пет години, тъй като той е считан за заплаха за националната сигурност.

Властите отбелязват по-специално, че той е популярен руски певец и музикален продуцент със силно влияние в Руската федерация и други държави от бившия СССР и следователно е бил инструмент на "меката сила".