Съдия постанови Пол Хагис да остане под арест в хотела си в Южна Италия, докато италианските прокурори продължават да разследват твърденията на жена, че режисьорът е имал интимни отношения с нея без съгласието ѝ в продължение на два дни.

Изслушването в съда в Бриндизи - пристанищен град в област Пулия, на което се яви носителят на "Оскар" в сряда, продължи няколко часа. Съдия Вилма Джили издаде постановление, с което удължи задържането на Харис в провинциалната резиденция за гости в Остуни, където той е отседнал. Обвиняемият пристигна в туристическия град за участие във фестивал на изкуствата, съобщава в. "Corriere della Sera".

Агенция АНСА съобщава, че съдия Джили е стигнала до заключението, че макар да няма риск 69-годишният мъж, който живее в САЩ, да избяга, съществува "опасност" доказателствата да бъдат компрометирани или предполагаемото престъпление да се повтори.

Микеле Лафорджа, адвокатът на режисьора, заяви след изслушването, че неговият клиент е потвърдил пред съдията пълната си невинност и "с надежда очаква" в крайна сметка да бъде оправдан.

"Пол Хагис отговори на всички въпроси и обясни какво се е случило. Той обяви, както направи и непосредствено след задържането си, че е напълно невинен и че отношенията, които е имал с тази жена, са били изцяло по взаимно съгласие", каза Лафорджа.

Снимка: БТА/АП

Прокурорите оповестиха в неделя, че полицията е задържала родения в Канада режисьор, сценарист и продуцент за разследване на предполагаемо сексуално насилие и нанасяне на тежки телесни повреди при утежняващи обстоятелства.

Държавната телевизия и други италиански медии съобщиха, че предполагаемата жертва е 30-годишна англичанка, която е познавала Пол Хагис преди пристигането му в Остуни.

Хагис е съсценарист, режисьор и продуцент на "Сблъсъци", отличен с "Оскар" за най-добър филм и сценарий през 2006 г. Той е и автор на сценария на "Момиче за милиони", припомня БТА. Филмът, режисиран от Клинт Истууд, спечели четири награди на американската киноакадемия.

През посиледните години кинодеецът имаше правни проблеми, свързани с обвинения в сексуално насилие от четири жени в САЩ.

Снимка: АР/БТА