Армията на Република Корея изглежда иска да призове членовете на изключително популярната в световен мащаб k-pop група BTS да изпълнят задължителната си военна служба, докато обществеността остава силно разделена относно това дали заради тях трябва да бъдат направени изключения, предават чуждестранните медии.

Лий Ки Сик, комисар на Администрацията за военни кадри, заяви пред законодателите, че е "желателно" членовете на музикалната банда да изпълнят военните си задължения, за да се гарантира справедливост във военната служба на страната.

По-рано през седмицата министърът на отбраната Лий Йон-суп направи почти идентични коментари за изпълнителите на "Dynamite" по време на заседание на парламентарна комисия.

Министърът на културата Пак Бо Гиун от своя страна заяви, че неговото министерство скоро ще финализира позицията си по въпроса.

Въпросът дали седемте момчета от BTS трябва да служат в армията е един от най-горещите в Република Корея, тъй като най-възрастният член на групата, Джин, може да бъде призован, след като през декември навърши 30 години.

Снимка: Getty Images

По закон всички годни мъже в страната трябва да служат 18-21 месеца в армията съгласно наборна система, създадена, за да се справи със заплахите от съперничещата Северна Корея. Държавата обаче освобождава спортисти, музиканти и художници, които печелят челни места в международни състезания, защото се смята, че те повишават националния престиж.

Без ревизия на закона правителството може да предприеме стъпки и да направи изключения. Подобни действия в миналото обаче предизвикаха сериозен дебат относно справедливостта на системата.

Тъй като наборната служба принуждава младите мъже да преустановят професионалната си кариера или обучението си, избягването на военните задължения или правенето на изключения е изключително деликатен въпрос.

Частно проучване, направено тази годината, показа, че около 60 процента от анкетираните подкрепят освобождаването на членовете на BTS от военна служба, пише БТА. Друго частно проучване през 2020 г. обаче показа, че 46 процента подкрепят освобождаването, докато 48 процента са против него.

Снимка: Getty Images

Няколко поправки на закона за наборната военна служба, които биха проправили пътя за освобождаване на музикантите, носители на редица отличия, бяха внесени в Народното събрание, но не бяха гласувани, тъй като законодателите бяха силно разделени по въпроса.

Министърът на отбраната по-рано заяви, че е наредил на длъжностните лица да обмислят организирането на обществено проучване, което да помогне да се определи дали момчетата от BTS да бъдат освободени от военна служба. По-късно обаче от министерството заявиха, че няма да прави подобно проучване.